Po neuradnih informacijah je izginotje žigov in dokumentacije policiji včeraj prijavil predsednik uprave Boris Medved, ki je bil za komentar nedosegljiv. Predsednik Vegradovega nadzornega sveta Klemen Boštjančič pravi, da je slišal, da so bile štampiljke in dokumentacija odtujene, drugih komentarjev pa ni želel dajati.

Bolj zgovoren je bil Srečko Čater, vršilec dolžnosti sekretarja Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Po njegovih besedah so žigi in dokumentacija izginili konec tedna, potem ko je uprava konec minulega leta na celjsko okrožno sodišče vložila predlog za ustavitev postopka prisilne poravnave.

Čater pravi, da sodišče še vedno ni imenovalo stečajnega upravitelja. "Zato zaposleni ne morejo prejeti odpovedi delovnih razmerij, kar bi jim omogočalo, da od zavoda za zaposlovanje začenjajo prejemati nadomestila. Hkrati bi lahko vložili tudi zahtevke za izplačilo nadomestila iz jamstvenega sklada," je razložil Čater. Po njegovih besedah bi bilo nujno, da se čim hitreje zagotovi tudi socialna varnost za zaposlene v hčerinskih podjetjih, ki ne bodo končala v stečajnem postopku. "To pomeni, da bi morala tudi hčerinska podjetja v stečaj, če niso sposobna preživeti. Posebno to velja za invalidsko podjetje Vegrad - Inde," je dodal Čater.