Aplikacija zaenkrat deluje brez težav. Kot so STA povedali na Gursu, je doslej podatke spremenilo okoli 600 uporabnikov, večje število dostopov pa pričakujejo v popoldanskih urah. Po predhodnih testiranjih bi morala aplikacija delovati tudi ob množičnejšem obisku, so še povedali.

Lastniki se v aplikacijo, ki je na voljo na spletni strani www.obvescanje.si, prijavijo s kodo, ki so jo prejeli v obvestilu, in enotno matično številko občana oz. matično številko podjetja. Če podatki o nepremičnini niso pravilni, jih lahko lastniki prek aplikacije popravijo, Gurs pa naj bi jih obdelal v enem dnevu.

Spremembe nekaterih podatkov lahko vplivajo tudi na vrednost nepremičnine, tako da na Gursu svetujejo, naj lastniki najprej uredijo te podatke, nato pa podajo pripombo na vrednost.

Nekatere podatke o lastništvu je mogoče urediti prek spleta, sicer pa jih je treba - z dokazilom o lastništvu - urejati v pisarnah geodetske uprave.

Stavka javnega sektorja glede na dogovor med Gursom in sindikatom na postopke glede obveščanja lastnikov nepremičnin ne bi smela vplivati. Poslovanje s strankami v okviru tega projekta je zaenkrat zagotovljeno na vseh pisarnah geodetske uprave po Sloveniji, je danes za STA povedal direktor urada za nepremičnine Franc Ravnihar.

Tako so danes začeli teči tudi zakonski roki. Razgrnitev modelov vrednotenja bo po občinah trajala do 17. novembra, lastniki pa bodo lahko pripombe prek spleta podali do 25. novembra. Na pripombe po pošti bodo na Gursu počakali še do 29. novembra. Če bo stavka vplivala na te postopke, bodo roke ustrezno podaljšali.