Namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle nam je povedala, da omenjena objava nakazuje na sum kršitve zakona o varstvu osebnih podatkov ali celo katere od določb kazenskega zakonika.

Janša je v začetku tega tedna na ljubljanskem sodišču med čakanjem na sodni narok v zvezi z odškodninsko tožbo, ki jo je vložil proti časopisni hiši Delo, novinarjem dejal, da mu omenjenega obtožnega predloga še niso vročili. Ob tem je dodal, da ima "novinarsko različico" tega predloga, ki jo namerava objaviti na Facebooku. Vseh 82 strani obtožnega predloga je nato tudi v resnici objavil. Lemut-Strletova je sporočila, da bi lahko šlo pri objavi faksimila za kršitev določb 8. in 16. člena zakona o varstvu osebnih podatkov ter sum kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov po 143. členu kazenskega zakonika. Zaradi tega so že sprožili postopek, v okviru katerega bodo pod drobnogled vzeli tistega, ki je objavil faksimile, torej Janšo, in tiste, ki so po oceni urada informacijske pooblaščenke imeli sporni dokument. Seveda bodo poskušali tudi raziskati, kako je dokument lahko prišel do prvaka SDS. Po besedah Lemut-Strletove je trajanje postopka odvisno od zapletenosti primera, načrtujejo pa, da bodo v približno mesecu dni sklenili, ali bodo sprožili prekrškovni postopek ali ne.

Osmi in 16. člen zakona o varstvu osebnih podatkov sicer govorita o tem, kdaj in v kakšne namene se lahko zbirajo in obdelujejo osebni podatki. Določata, da se osebni podatki lahko obdelujejo le, če to dovoljuje zakon in če je v obdelavo določenih osebnih podatkov posameznik privolil (pri slednjem mora biti posameznik poprej seznanjen z namenom obdelave). Te podatke je mogoče zbirati le za določene zakonite namene in se jih ne sme še naprej obdelovati, razen če zakon ne določa drugače. Kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov pa stori tisti, ki "osebne podatke, ki se obdelujejo na podlagi zakona, uporabi v neskladju z namenom njihovega zbiranja in brez osebne privolitve osebe, na katero se osebni podatki nanašajo". Za to kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta. Na vrhovno državno tožilko Barbaro Brezigar smo zato naslovili vprašanje, ali bo tožilstvo zoper Janeza Janšo v zvezi s sumom kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov sprožilo kakšen postopek, a nismo dobili nobenega odgovora.