Vsi so iz koalicijskih strank - poslanci SLS in SNS v tej komisiji že prej niso želeli sodelovati - vendar zakonu je zadoščeno. Tako je komisija, ki ji predseduje poslanka SD Melita Župevc, ta teden lahko nemoteno nadaljevala zaslišanje prič.

Včeraj sta prišla na vrsto bivša predsednik in član komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos in Bećir Kećanović, toda javnost je ostala prikrajšana za njuno izpoved. Kos je namreč napovedal, da bo s podatki, ki jih ima državna protikorupcijska komisija, preiskovalno komisijo seznanil samo za zaprtimi vrati. Šlo naj bi predvsem za podatke v zvezi s Pošto Slovenije in nekaterimi drugimi državnimi podjetji, od katerih so nekatera, denimo mariborska NKBM z 12.000 evri, druga pa naj bi financirala omenjena brezplačnika, vendar to skrivajo.

Kot je javno povedal Kos, je protikorupcijska komisija lansko leto dobila več prijav v zvezi z brezplačniki. Na tej podlagi je pozvala nekaj pretežno državnih podjetij, da ji sporočijo zneske, ki so bili tako ali drugače namenjeni podjetjema Progresija in Zame-tek za stroške izdajanja Ekspresa in Slovenskega tednika. Nekatera, kot na primer omenjena mariborska banka, so ji odgovorila in večinoma navajala manjše zneske. Mobitel ni razkril, koliko je namenil brezplačnikoma, Siol pa na vprašanje komisije sploh ni odgovoril, kajti po takrat veljavnem zakonu mu ni bilo treba. Od Pošte so dobili pogodbe o 30- oziroma 50-odstotnem popustu pri distribuciji obeh tednikov in kasneje še poročilo notranje revizije, ki ni ugotovila nobenih nepravilnosti. Vse skupaj so potem odstopili državnemu tožilstvu, policiji, davčni službi in uradu za pranje denarja.

Toda julija letos je komisija prejela novo anonimno prijavo s konkretno opredeljenimi sumi korupcije in pranja denarja, zato je zadevo o financiranju brezplačnikov znova odprla. Vsebino in druge podrobnosti te zadeve sta tako Kos kot tudi Kećanović razkrila samo članom komisije. Za zaprtimi vrati je Kos tudi odgovoril na vprašanje, ali je denar za brezplačnika pritekal tudi iz provizij za posel z oklepniki patria. Uradne izjave po zaprti seji - na njej naj bi seznam prič razširili s šefom uprave Pošte in predsednikom nadzornega odbora - ni bilo, neuradno pa je bilo slišati različna mnenja, od tega, da sta bili Kosovo in Kećanovićevo pričanje "bomba", do tega, da nista povedala nič, česar bolje obveščena javnost ne bi že vedela.