Kac je za STA tudi pojasnil, da so imena ostalih, ki so se v medijih pojavljala v zvezi z obtožnim predlogom v zadevi Patria, pravilna. Kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem in prejemanjem podkupnin oz. poskusa prejemanja podkupnin, so torej po njegovih besedah osumljeni še Janez Janša, Tone Krkovič, Jože Zagožen in Ivan Črnkovič.

Hujša zarota proti Janši, kot je bila Depala vas

Tako Zagožen kot Črnkovič sta za STA potrdila, da sta obtožni predlog prejela. Črnkovič je to označil kot "sramoto za slovensko sodstvo in hujšo zaroto proti Janši, kot je bila Depala vas".

Kot je dejal, obtožni predlog temelji na "neumnostih, izmišljotinah in na nekih predvidevanjih". Dejal je, da naj bi po navedbah predloga on nekomu nekaj obljubljal, vendar da dokazov za to ni nikjer. "Jaz nisem nikomur ničesar obljubil ali kogar koli podkupoval," je zatrdil. Sicer pa namerava predlog natančneje prebrati, nato pa bo sklical novinarsko konferenco.

Tudi Zagožen je sporočil, da je jasno razvidno, "da je vsa stvar uperjena v diskreditacijo Janeza Janše in SDS, zato so iz te obtožne skupine umaknjeni vsi drugi akterji, razen njih, ki naj bi z Janšo bili povezani".

Tudi on zanika obtožbe, ki da so brez kakršnega koli dokaza. V predlogu naj bi bilo polno sklepanj in podtikanj, "kot v kakšnem fantazijskem spisu," je zapisal. Zagožen je še dodaja, da je obtožni predlog uspel le prelistati, podrobneje ga bo komentiral, ko ga po preučil, vendar ne pred lokalnimi volitvami.

Tone Krkovič je medtem razložil, da je bil nazadnje na pošti v soboto, takrat pa ni prejel še ničesar. Trenutno je v tujini, zato lahko na vprašanje, ali je obtožni predlog prejel ali ne, odgovori naslednji teden.

Janša obtožnega predloga še ni prejel, je pa na Facebooku objavil novinarsko različico

Janez Janša še ni prejel obtožnega predloga v zadevi Patria, je pa na Facebooku objavil posnetke predloga, ki ga je dobil iz novinarskih vrst, in svoj komentar. V njem se sprašuje, v kakšni pravni državi lahko tožilstvo brez dokazov obtoži nekoga, da je na neugotovljen način na neugotovljenem kraju sprejel obljubo provizije.

Predsednik SDS je danes ob robu obravnave njegove tožbe zoper nekdanjega premierja Antona Ropa na ljubljanskem okrajnem sodišču dejal, da obtožnega predloga ni dobil, ker "žal nima takšnih zvez na tožilstvu in sodišču, kot jih imata odvetnik Stojan Zdolšek ali Mladina". Ponovil je, da to, kar ima on v roki, ni vredno papirja, na katerem je napisano, je pa še vprašanje, kaj bo dobil.

Obtožni predlog, ki ga je objavil na socialnem omrežju Facebook, je po njegovih besedah "verzija iz novinarskih vrst".

V svojem komentarju je Janša zapisal, da je kronski dokaz tožilke Branke Zobec Hrastar navedba, da si je predsednik uprave Holdinga slovenskih elektrarn Jože Zagožen v svoj rokovnik nekajkrat zapisal, da bo imel sestanek s predsednikom vlade, vendar pa med njim in Zagožnom ni bilo nobenih sestankov, kjer bi bila Patria tudi samo omenjena. Dodaja, da o nakupu finskih oklepnikov ni nikoli niti odločal, kaj šele da bi poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje.

"Niti jaz niti kdorkoli drug pristojen v SDS ni nikoli zahteval kakršnihkoli nagrad ali daril v zvezi s Patrio in jih še manj prejel. Če je kdorkoli v komunikacijah o nabavi oklepnikov Patria nepooblaščeno uporabljal moje ime ali ime SDS, je to enostavno dokazljiva zloraba," poudarja Janša.

V komentarju dodaja, da je preiskovalcem na zaslišanju, ko so mu predočili prestreženo komunikacijo med lobisti, posredniki in upravo podjetja Patria, odgovoril na vsa vprašanja in argumentirano zavrnil špekulacije in namigovanja. "Tožilka v obtožnem predlogu na 80 straneh obširno in izjemno gostobesedno navaja izjave ostalih obtoženih in prič. Mojega zagovora kot da ni bilo," je zapisal Janša.

"Če bi res počel to, kar zatrjuje tožilka, in se vmešaval v postopek naročila, bi morala proti meni sprožiti kazenski pregon zaradi prekoračitve pooblastil," je še zapisal Janša in dodal, da postopka ni niti spremljal niti nadzoroval, saj je potekal po predpisih, ki določajo javna naročila vojaške opreme in so v pristojnosti ministrstva za obrambo.