Zaradi napovedanih vodnih ujm je sestanek o pripravljenosti sil za zaščito in reševanje sklical tudi premier Borut Pahor, ki se je srečal z ministrico za obrambo, poveljnikom Civilne zaščite RS ter generalnim direktorjem Uprave RS za zaščito in reševanje. Z ukrepi oziroma večjo pripravljenostjo Civilne zaščite RS, gasilcev in drugih reševalnih ekip so seznanili tudi policijo, ministrstvo za promet in Slovensko vojsko, Gasilska zveza Slovenije pa je poskrbela še za posebno pripravljenost prostovoljnih gasilcev.

Ogrožene regije in njihove občine so bile na poplave dobro pripravljene že v četrtek, je včeraj zagotovil direktor urada za preventivo in operativne zadeve na Upravi RS za zaščito in reševanje Srečko Šestan. Kot je dejal, je poveljnik Civilne zaščite takoj po opozorilih ARSO izdal odredbo za povečano pripravljenost štabov v severni Primorski, na Notranjskem in Gorenjskem, kasneje pa še v osrednji Sloveniji, na Celjskem in Štajerskem. V pripravljenost so nemudoma vstopili tudi gasilci, brez katerih v takšnih primerih ne gre, uprava za zaščito in reševanje pa je povečala tudi število operativnih delavcev v državnih in lokalnih centrih za obveščanje. Preventivne napotke so pripravili tudi za župane občin na ogroženih območjih in razdelili večje število poplavnih vreč, ki preprečujejo vdor vode v objekte. "Določeno število poplavnih vreč morajo ogrožene občine imeti na zalogi, mi smo jih ne glede na to razdelili po 15.000 na občino, v Kranj in Novo Gorico pa preventivno po 8000. V državnem logističnem centru jih imamo na zalogi jih še 100.000" je dejal Šestan.

Težave na Celjskem in v Zagorju ob Savi

Medtem ko se v Zasavju običajno najprej razlije reka Sava na območju Litije, je tokrat voda kar malce presenetila Zagorjane, in sicer tista iz manjših rek in potokov. V Zagorju ob Savi takšne vodne ujme, kot so jo doživeli včeraj, skorajda ne pomnijo. "Razmere so katastrofalne, poplavljena je praktično vsa dolina, v vodi je ogromno hiš. Na terenu imamo vse razpoložljive ekipe Civilne zaščite in gasilskih društev," je povedal direktor občinske uprave Branko Omahne in dodal, da je najbolj kritično območje ob vstopu v zagorsko dolino. Zaradi neposredne nevarnosti so morali preseliti tudi dve družini, kot je dejal Omahne, pa se bojijo predvsem morebitnega utrganja zemeljskih plazov, ko bo povodenj mimo.

Fotografije iz Celja si oglejte v fotogaleriji.

Močno deževje je zajelo tudi osrednje celjsko območje. Potem ko so že ob enih popoldne zaradi zalitega železniškega podvoza nasproti pošte zaprli Teharsko cesto v središču Celja, je bil kmalu pod vodo tudi mestni park ob naraščajoči Savinji. Po prvih podatkih, s katerimi je postregel namestnik poveljnika celjske civilne zaščite Danilo Praprotnik, sta bili že včeraj popoldne poplavno zelo ogroženi dve območji, in sicer pri Škofji vasi, kjer je razlitje reke Hudinje mogoče do gostišča Medved, ter zahodna Ložnica in Sušnica na medloškem koncu. Tam je voda ogrožala posamezne stanovanjske hiše.

Fotografije iz okolice Ljubljane si oglejte TUKAJ.

V Celju so že napovedali tudi motnje z oskrbo s pitno vodo. Javno podjetje Vodovod-kanalizacija je namreč vse uporabnike na območju Celja, Vojnika, Štor in Dobrne obvestilo, da morajo zaradi kaljenja vodnih virov vso vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati. Ukrep velja do preklica. Velik problem na Celjskem predstavlja pomanjkanje protipoplavnih vreč, pa tudi zaloge peska so pošle. Kot smo izvedeli, so vreče, ki so jih krajani prejeli lani in predlani, zaradi malomarnega ravnanja, izpostavljenosti soncu in dežju, v veliki meri preperele in so neuporabne.

Na zahodu je bilo še precej mirno

Na Gorenjskem so včeraj dan preživeli precej umirjeno, največ težav so padavine povzročile v občini Žiri, kjer je potok Sovra poplavil cesto Žiri-Rovte in ogrožal več stanovanjskih hiš.

Prve posledice močnega deževja so včeraj občutili tudi prebivalci severne Primorske. Najhuje je bilo v Lokavcu pri Ajdovščini, kjer so bili zaradi zajezitve hudourniškega potoka Lokavšček poplavljeni tamkajšnja gostilna, dve hiši in skladišče podjetja, ogrožena pa je bila tudi osnovna šola v Ajdovščini pri potoku Lokavšček, ki pa so jo gasilci pravočasno zaščitili z vrečami peska.