Na travniku naj bi zraslo okoli deset hiš, dva stanovanjska dvojčka so že začeli graditi. Od leta 1996 trajajo protesti krajanov iz okolice, ki so na več sestankih zavrnili pozidavo zaradi strahu pred vodo, ki se je do zdaj stoletja zbirala na tem poplavnem travniku.

Najbolj ogroženi so Ravnikarjevi, ki v dvodružinski hiši opravljajo tudi svojo podjetniško dejavnost. Ne morejo razumeti, da kljub popolni neurejenosti Bitenj, kjer ni ne kanalizacije niti odvajanja meteornih voda, številne ustanove omogočajo sporno pozidavo.

"Direktor mestne uprave Aleš Sladojevič je prej zapustil svojo službo, kot prišel pogledat, kaj se bo zgodilo. Zaman smo opozarjali Agencijo Republike Slovenije za okolje, upravna enota je izdala gradbeno dovoljenje tudi zato, ker ta agencija ni dojela problema.

Zdaj se je gradnja začela, a gradi drugo podjetje od tistega, ki je pridobilo gradbeno dovoljenje. Po tem bi morali napraviti tudi ponikovalne vrtine, kamor bi speljali vodo, a o tem ni ne duha, ne sluha. Pozidava tega poplavnega travnika in mokrišča je polna dejanj, ki so pogojena s pritiski lastnika zemljišč," je prepričan Anton Ravnikar, ki ne more verjeti, da je lahko jutri njegova hiša ob travniku pod vodo. Vsi okoličani so opozarjali pred gradnjo na tem travniku, a državne ustanove in občina Kranj so na vsa opozorila ostali gluhi.

"Ljudje, ki tod živimo, smo pozimi gledali labode, država pa meni, da je tu mogoče graditi hiše. Sedanje gradbeno dovoljenje temelji na študiji, ki so jo naročili in plačali bodoči graditelji, kar je popolnoma nelogično. Jasno sem dokazal številne napake, a predvsem kranjski del ARSO je velikokrat spreminjal mnenja in ocene, na koncu pa omogočil gradnjo, ki jo je hotel sprva samo tisti, ki je poceni kupil in preprodal zemljo," trdi Anton Ravnikar in opozarja, da je moč kapitala preglasila ogroženost ljudi.

Zanimivo je tudi eno zadnjih tolmačenj državnih ustanov, da verjetno na Vrbanovem travniku ne bo več gradenj, razen omenjenih dveh objektov, ker so se spremenili predpisi.

Naselja med Kranjem in Žabnico nimajo urejene kanalizacije, odvajanja meteornih voda, zato Ravnikarjevi in drugi opozarjajo, da bi morala občina najprej urediti osnovne pogoje za take posege, ki lahko ogrozijo druge.