Golobič je bil sicer edini kandidat za funkcijo predsednika stranke, ki pa ni dobil povsem soglasne podpore v stranki, saj je od 785 veljavnih glasov prejel vsega 574 glasov, proti njegovi kandidaturi pa je glasovalo 211 članov stranke.

Juri je med petimi kandidati za podpredsednika od 762 veljavnih glasovnic prejel 393 glasov, še bolj prepričljivo pa je podpredsedniško mesto zasedla Radićeva, ki je med tremi kandidatkami od 777 veljavnih prejela 506 glasov.

Golobič je po razglasitvi rezultatov obžaloval, da sam ni imel protikandidatov, je pa pozdravil predstavitvene programe vseh kandidatk in kandidatov za podpredsedniško mesto. Kot je dejal, ti dokumenti dokazujejo, da so kandidirali ljudje, ki vedo, zakaj so v tej stranki, kaj lahko od nje pričakujejo ter kaj stranka pričakuje od njih.

"Spoštujem tudi glasovanje tistih, ki na volitvah niso dali podpore moji kandidaturi. Njihovo sporočilo razumem na več načinov. Nekateri me zavezujejo, nekateri me odvezujejo. Menim namreč, da je pomembno sporočilo, ki so ga dali, to, da želijo, da bi več ljudi razumelo to stranko kot ustanovo oz. gibanje, ki ga je vredno voditi in za vodstvo katerega se je vredno boriti. S svojim glasovanjem so sporočili, da na naslednjih volitvah želijo imeti več kandidatov," je dejal Golobič, ki je dejal, da je sam naredil vse, kar je v njegovi moči, na stranki pa je, da bo uslišala to sporočilo, ki so ga izrekli njeni člani.

Z doseženim človek nikoli ne more biti povsem zadovoljen...

V nagovoru na konvenciji je na kratko preletel prehojeno triletno pot stranke. Med drugim je izpostavil, da z doseženim človek nikoli ne more biti povsem zadovoljen, kar pa ne pomeni, da smejo v stranki prezreti nesporne in nemajhne dosežke iz preteklega obdobja - tako znotraj ministrstev, ki jih vodijo, kot vlade in parlamenta.

"Vse je praktično nemogoče našteti, a izpostaviti velja najmanj s preteklimi mandati neprimerljivo bolj izdatno in bolj domišljeno podporo oz. spodbudo razvojnim in protikriznim prizadevanjem, tako v gospodarstvu kot v družbi nasploh. Torej vztrajno naravnanost v smeri krepitve Slovenije kot ustvarjalne družbe znanja, inovativnega gospodarstva, učinkovitega javnega sektorja in zgolj profesionalnim standardom podrejenega medijskega prostora," je dejal Golobič.

Kot je še dejal, v koaliciji niso bili niti niso mogli biti vselej uspešni, a v vseh vladnih strankah je po njegovem v teh dveh letih dozorelo spoznanje, da v teh razmerah nimajo druge alternative kot vztrajati. Ta mandat je mandat velikih političnih tveganj, politično ceno krize pa ne glede na stanje in razloge zanjo plačujejo aktualne vlade, je še dodal predsednik Zares, ki vizijo svoje stranke v prihodnje vidi v t. i. projektu štiridimenzionalne (4D) Slovenije, ki vključuje dobro državo, dialoge kultur, družbo znanja in dodano vrednost.

Konvencija stranke je danes sicer obravnavala tudi programska izhodišča za bližnje lokalne volitve. Pavel Gantar je v tej zvezi povedal, da je slovenske kraje, trge, mesta in vasi potrebno ograditi tudi s pametjo, ne pa samo z betonom in zgradbami, zato bo stranka na letošnjih lokalnih volitvah močen poudarek dala vlogi človeka in njegove pameti. "Predvsem pa mora biti ta politika takšna, da se gradi tudi tisto, kar je očesu nevidno, torej komunalno infrastrukturo, ne pa samo pločnikov in ulic," je še dejal Gantar.