Čeprav po Žgajnarjevih besedah v onkologiji skorajda ni posegov, ki bi jih lahko brez škode prelagali za dlje časa, bodo morali ob umiku soglasij nekatere operacije opraviti kasneje, kot bi jih sicer. V skladu v vladno razlago, koliko nadur morajo zdravniki opraviti kljub septembrskemu umiku soglasij, bi na nekaterih oddelkih opravili za desetino manj programa. Podobno kot v drugih bolnišnicah tudi na Onkološkem inštitutu največ težav pričakujejo zaradi pomanjkanja anesteziologov. Zaradi nabiranja nadur, ki se obeta septembra, in obilice še ne izkoriščenih dopustov zaposlenih pa Žgajnar pričakuje, da se bodo težave v polni meri izrazile šele oktobra in novembra.

Če bi upoštevali Fidesovo razlago glede nadur in bi zdravnike razporejali zgolj v 40-urni tedenski delovnik, bi se velike težave začele že septembra, ugotavlja Žgajnar. Upajo sicer, da se bo uresničil optimističen tretji scenarij in bodo zdravniki soglasja pred prvim septembrom znova podpisali. Soglasja za nadurno delo je na Onkološkem inštitutu do zdaj umaknilo 79 od 114 zdravnikov oziroma 56 od 73 zdravnikov, ki dežurajo. Štiriindvajseturno dežurstvo bodo še naprej zagotavljali, tako da se bodo zdravniki razporedili v dva ali tri turnuse, a bodo imeli na voljo manj ur za redno delo.

Na Onkološkem inštitutu imajo štiri nujno potrebna dežurna mesta, tako da njihovo krčenje ne pride v poštev, je pojasnil Žgajnar. Pri pripravi novih urnikov jih omejuje tudi to, da ima veliko njihovih zdravnikov namesto 40-urnega delovnika skrajšani, 36- urni delovnik. Dodaten dejavnik je še konziliarna dejavnost, ki jo njihovi zdravniki opravljajo v drugih bolnišnicah in bi bila ob umiku soglasij ravno tako okrnjena.

Na račun sevanj ima precej zaposlenih za Onkološkem inštitutu poleg krajšega delovnika tudi daljše dopuste. Žgajnar se strinja, da so v Sloveniji pogoji dela, ko gre za sevanja, "razkošni in bi si verjetno zaslužili prevetritev". Nekateri zaposleni so sevanju sicer še vedno močno izpostavljeni, zato so te dodatne pravice upravičene, je poudaril. Tako je na primer pri tistih, ki delajo s PET CT, pri interventnih radiologih in v kirurških strokah, pri katerih operirajo v snopu žarkov. "Res pa so tudi nekatera mesta, pri katerih so sedanji pogoji svojevrsten anahronizem, a s tem naj se ukvarjajo tisti, ki so za to pristojni," dodaja Žgajnar. Ali bodo pri zdravnikih, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, umaknili soglasja zavoda za "popoldansko" delo pri drugih delodajalcih, se na drugi strani na Onkološkem inštitutu še niso odločili.