Ministrica se bo danes in v torek v okviru obiska srečala s proizvajalci in predstavniki mednarodne družbe, ki skrbi za prevzem ladje.

Nova ladja se bo imenovala Triglav. Tradicionalni pomorski krst bo opravila botra ladje, dekanja Fakultete za pomorstvo in promet v Portorožu Elen Twrdy, s katero Slovenska vojska sodeluje že vrsto let, so sporočili z ministrstva.

Drugo in zdaj največjo slovensko vojaško večnamensko ladjo bodo poimenovali po najvišji gori v Sloveniji in hkrati po starodavnem troglavem slovanskem božanstvu, gospodarju vode, zemlje in zraka, ki je simbol slovenstva od 7. stoletja. "Tako želimo na simboličen način, z imeni dveh plovil Ankaran in Triglav, povezati dva simbola državnega grba - morje in našo najvišjo goro," so zapisali na ministrstvu.

Novo večnamensko plovilo tipa svetljak, ki so ga izdelali v sanktpeterburški ladjedelnici Almaz, bo 430. mornariški divizion Slovenske vojske dobil v uporabo predvidoma konec novembra. Ladja bo poleg nadziranja slovenskega akvatorija nudila podporo potapljačem in sodelovala pri iskanju in reševanju na morju. Pomagala bo tudi pri naravnih in drugih, tudi ekoloških nesrečah na morju.

V posadki bodo štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Ladja bo privezana v Luki Koper, dogovori o mestu in stroških priveza pa bodo končani predvidoma do konca julija.

Nova ladja je dolga 49 metrov, široka 9,2 metra, največja hitrost pa je 27 vozlov. Oborožena bo s topom, dvema mitraljezoma, protiladijskim raketnim sistemom, protizračnimi raketami in protiraketno zaščito.

Vrednost osnovne pogodbe znaša 34,995 milijona dolarjev in bo poplačana v celoti iz klirinškega dolga. Pogodba za center za upravljanje z ognjem, usposabljanje in strelivo pa znaša skoraj 7,47 milijona dolarjev. Sredstva so zagotovljena v gotovinskem poplačilu preostanka klirinškega dolga.

Pooblaščena predstavnika slovenske in ruske vlade sta novembra 2007 v Moskvi podpisala sporazum med obema vladama o ureditvi obveznosti nekdanje Sovjetske zveze po obračunih, povezanih z blagovnim prometom med nekdanjima SFRJ in ZSSR za dobavo večnamenske ladje. Na tej podlagi je bila julija 2008 sklenjena pogodba za izgradnjo večnamenske ladje, so še sporočili z ministrstva.