Osnovni očitek tožilstva Juretu Cekuti v zadevi Patria je, da je slikar od brigadirja Petra Zupana, takrat zaposlenega na obrambnem ministrstvu, dobil več internih dokumentov obrambnega ministrstva glede dinamike nabav oklepnikov in taktične karakteristike, tudi s tem pa je bila Patria v prednosti pri slovenskem nakupu oklepnikov. Jureta Cekuto je za dostavljene informacij plačevala Patria in podjetje njenega takratnega lobista Hansa Wolfganga Riedla, navaja tožilstvo.

Peter Zupan je osumljen storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po tretjem odstavku 261. člena KZ, Cekuta pa napeljevanja k temu dejanju po tretjem odstavku 261. člena KZ v zvezi s 26. členom KZ in v zvezi s prvim odstavkom sedmega člena KZ. Policija je v preiskavi ugotovila, da Cekuta prihodkov, ki jih je dobil od posla s Patrio, ni prijavil slovenski davkariji.

Pojasnilo tožilstva, zakaj sodišču niso podali zahtevka za zavarovanje premoženjske koristi, ki jo je Cekuta pridobil v zadevi Patria, pravi, da za to niso izpolnjeni vsi pogoji iz 205. člena ZKP. Ta predvideva, da se premoženje zavaruje, kadar "obstaja nevarnost, da bi obdolženec, sam ali prek drugih oseb, to korist uporabil za nadaljnjo kriminalno dejavnost ali da bi jo skril, odtujil, uničil ali kako drugače z njo razpolagal, tako da bi onemogočil ali precej otežil njen odvzem po končanem kazenskem postopku". Kateri pogoji niso izpolnjeni, da bi tožilstvo zavarovalo zahtevek za odvzem premoženjske koristi s plombo na Cekutovi vili, nam tožilstvo ni sporočilo. Po nekaterih ocenah bi lahko bil razlog v tem, da je Jurček Cekuta lastnik samo polovice nepremičnine, saj je po podatkih iz zemljiške knjige lastnica druge polovice hiše Ana Cekuta. Iz zemljiškoknjižnega izpiska prav tako izhaja, da je na polovici nepremičnine, katere lastnik je Jurček Cekuta, vpisanih večje število hipotek, med upniki pa so tudi NLB (36.000 evrov), Geodetski zavod (11.000 evrov), Komercialna banka Triglav v stečaju (16.000 evrov), Petecin Mirko (16.000 evrov) in drugi, kar pomeni, da Jurček Cekuta z nepremičnino ne more prosto razpolagati.

Zato tožilstvo tega njegovega premoženja ne more zablokirati, saj bi s tem poseglo v pravice drugih upnikov. V zemljiški knjigi je zabeležena tudi plomba, sklep z dne 2. junija 2010 (še ni pravnomočen), gre pa za zaznambo izvršbe.