Poslanci so danes po opravljenem drugem branju obeh zakonov zavrnili vsa vložena dopolnila na zakon o socialnovarstvenih prejemkih in opravili še končno glasovanje. Na podlagi tega zakona se varstveni dodatek in državna pokojnina, ki ne temeljita na vplačanih prispevkih, prenašata iz pokojninskega sistema v sistem socialne zaščite. Delovna aktivnost bo stimulirana. Denarna socialna pomoč pa bo v dveh višinah, in sicer za začasne prejemnike v višini 288 evrov, trajno nezmožni za delovno aktivnost ali starejši pa bodo skupaj z varstvenim dodatkom dobili 450 evrov.

V glasovanju o vloženih dopolnilih na zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev so poslanci sicer zavrnili dopolnilo opozicije, potrdili pa so dve dopolnili koalicije. Predstavnica vlade je na to predlagala, naj državni zbor še na tej seji opravi tudi tretje branje omenjenega zakona, kar so poslanci potrdili. DZ bo o tem zakonu glasoval v četrtek po končanem glasovanju.

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev naj bi vzpostavil centralne evidence na obravnavanem področju. Upoštevani bodo vsi dohodki razen določenih izjem ter tudi nepremično premoženje. Postopek uveljavljanja pravic bo potekal prek centrov za socialno delo, s čimer se uveljavlja enotna vstopna točka.