Pritožnik trdi, da sta novinarja kršila 1. člen kodeksa, ko sta napačno navajala, da je Vatikan oziroma papež prvi mednarodno priznal samostojno Slovenijo. Gregor Trebušak naj bi to naredil v oddaji Svet na Kanalu A, ki je bila predvajana 2. decembra lani, Uroš Slak pa 10. decembra lani v isti oddaji, ko je "ob smrti nekdanjega slovenskega veleposlanika v Vatikanu, Štefana Faleža, trdil, da naj bi bila posebna zasluga pokojnika ta, da je papež prvi priznal Slovenijo", temu priznanju pa naj bi nato sledile še druge države.

4. člen pravi, da mora novinar, kadar je le mogoče, navesti vir informacije, da lahko javnost oceni njen pomen in verodostojnost. Pritožnik je svoje trditve o kršitvi utemeljil s seznamom držav ministrstva za zunanje zadeve, ki so med prvimi priznale Slovenijo.

S seznama je razvidno, da je Vatikan Slovenijo kot samostojno državo priznal deseti (če ne upoštevamo medsebojnega priznanja s Hrvaško), prav tako tudi ni bil prva zahodna mednarodno priznana država, ki je to naredila, saj so ga pri tem prehitele Islandija, Švedska in ZRN.

Novinarja Gregor Trebušak in Uroš Slak se na poziv razsodišča, naj predstavita svoj pogled na očitane kršitve kodeksa, nista odzvala. Po presoji razsodišča sta Trebušak in Slak kršila 1. člen kodeksa, ker pred objavo članka očitno nista preverila točnosti informacije o tem, po kakšnem vrstnem redu so države priznavale samostojnost Slovenije, in tako nista ravnala dovolj previdno, da bi se izognila napakam. Prav tako sta kršila 4. člen kodeksa, saj trditve, da je Vatikan oziroma kar papež sam prvi mednarodno priznal samostojno Slovenijo, nista podkrepila z navedbo vira, so zapisali v NČR.