Tudi srne prestrašene

"Kaj takega še nisem doživel," je bilo po koncu neurja gotovo slišati iz mnogih ust, temu pa je pritrdil tudi Martin Gradišar iz Drage. "Še srne so prišle iz gozda in bile tako zmedene, da niso vedele, kam naj se zatečejo," je povedal in nadaljeval, da je gotovo kakšna žival tudi poginila. Takšnega neurja v dolini namreč ne pomnijo že več kot 100 let, so povedali domačini, Gradišar pa je pojasnil, da se je vse zgodilo zelo hitro. "Sprva ni bilo videti nič strašnega, s soprogo sva šla z vrta in se še pogovarjala, kako 'lepo' je začelo deževati. Nato pa se je spustila tako gosta megla, da se ni videlo deset metrov stran, veter pa je pihal s takšno silo, da je z odprtega okna v lovskem domu potrgalo tečaje. Nato je deset minut padala toča v velikosti jajca," je razlagal Gradišar, ki se s soprogo Majdo Gradišar glede nastale škode ne obremenjuje preveč. Uničilo jima je pridelek in drevje v sadovnjaku ter odkrilo nekaj strešnikov na sosednjem, že precej starem, pomožnem objektu, stanovanjska hiša in avtomobila pa so k sreči ostali celi. "To je glavno, solato bomo že kupili na tržnici," sta dejala v smehu.

Kljub temu, da se Gradišarjeva zavedata, da človek na naravo ne more vplivati, se jima zdi najbolj nedoumljivo, da se človek privadi živeti v nekem okolju, ki ga zgolj ena nevihta lahko povsem uniči in spremeni. "Če posadiš drevo in ga spremljaš, kako raste 40 let, je težko sprejeti, da je v nekaj minutah podrto," je dejal Gradišar in pokazal na s korenino vred izruvan mogočen oreh, ki so ga občudovali vsi krajani. Podrta in izruvana drevesa je razkrival tudi pogled na okoliški gozd, sicer v državni lasti. Po besedah Gradišarja so lokalni predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije nastalo škodo prišli preverit kmalu po neurju, zdaj pa načrtujejo posek. Ob tem so krajani pohvalili delo prostovoljnih gasilcev, ki so pomagali pri čiščenju in odstranjevanju podrtih dreves na cesti, in delavce iz Elektra Ljubljana, ki so jih v električno omrežje priključili še tisti večer.

Neurje se je selilo proti Litiji

Iz območja nad okolico Ljubljane se je neurje usmerilo proti Litiji. Voda je zalila več podvozov, vrtcev, stanovanj, garaž in kleti, podrlo se je nekaj dreves. Kasneje je na območju Šmartnega pri Litiji veter med neurjem odkril strehe treh stanovanjskih objektov in tudi streho na šmarske šole. "Del pločevinaste strehe je veter dobesedno dvignil in 'odprl', ker je po neurju še vedno deževalo, pa je voda zalila zgornje prostore," je pojasnil ravnatelj Albert Pavli in dodal, da se je klicu na pomoč nemudoma odzvala intervencijska ekipa tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva in samostojni podjetnik Franci Kraševec iz Zavrstnika, ki sta jim poškodovano streho še isti dan uspela začasno sanirati. Del strehe so namreč prekrili z obstoječo pločevino, del pa z zaščitno folijo, vendar kljub vsemu v primeru, da se bo deževje nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh, obstaja nevarnost, da bodo posledice in nastala škoda še večje. Pavli je dejal, so se zato takoj včeraj lotili sanacije, v okviru katere bodo zamenjali pločevino na celotnem delu poškodovanem delu strehe.