Kot je v izjavi za javnost v prostorih ljubljanske univerze pojasnil Krušič, študentski sveti vsake od štirih univerz - ljubljanske, mariborske, koprske in novogoriške - ob tem ostajajo samostojni.

Novo predstavniško telo bo sicer delovalo v okviru in pod nadzorstvom univerz, s čimer naj bi po Krušičevih besedah onemogočili finančne malverzacije in dosegli zaupanje javnosti in študentov. "Univerza ni prosto podjetništvo, ampak šola. Lahko se učimo podjetništva, študentska organiziranja pa mora biti apolitična in neprofesionalna," je še dodal predsednik ljubljanskega študentskega sveta.

Vlada naj po besedah predsednika študentskega sveta mariborske univerze Danijela Vuka ob spremembah visokošolske zakonodaje razmisli tudi o osnovni vlogi študentskih svetov pri zastopanju študentov, saj je njihova sedanja vloga zreducirana večinoma na sodelovanje pri obravnavi študijskega procesa. Ocenil je, da "so edini pravi zastopniki študentskih interesov študenti sami, ki jih pri tem ne vodijo ne finančni kot tudi ne politični interesi".

Predsednica študentskega sveta Univerze v Novi Gorici Valerija Zabret pa je pojasnila, da v študentskih svetih sedijo predstavniki študentov, "ki smo resnično vpeti v delo s študenti, svojimi kolegi". Zato meni, da so lahko prav oni tisti, ki "lahko suvereno in objektivno posredujemo stališča študentov".

V imenu vseh štirih študentskih svetov pa je predsednica študentskega sveta primorske univerze Olga Kaljada obsodila nasilje na demonstracijah 19. maja. Po njenih besedah je "nedopustno, da kdor koli v imenu demokratičnega zbiranja in protestiranja nastopa izključno huligansko in pod vplivom alkohola napada simbole demokracije".