Predsednik DZ je rezultat glasovanja, na katerem je predlog njegove razrešitve podprlo 28 poslancev, 47 pa jih je bilo proti, ocenil kot absolutno dober. Izpostavil je, da so poslanke in poslanci proti njegovi razrešitvi glasovali s takšno večino, kakršna je potrebna za izvolitev v državnem zboru. Zaupanje absolutne večine poslank in poslancev je za Gantarja "tudi neke vrste potrditev za delo, ki ga opravljam v državnem zboru". Kot je dejal, je zato prijetno presenečen in zadovoljen nad odgovornim ravnanjem DZ.

Pri razpravi je predsednika DZ najbolj razočaralo to, "da pri točki o moji razrešitvi jaz nisem bil glavna točka". Po njegovih besedah je bilo govora o vseh mogočih drugih zadevah - o štadionu, županu, nogometu. "Bežali so od predloga za razrešitev in to bila razprava, ki je po mojem mnenju s tega vidika povsem spodletela," je poudaril.

Koalicija je očitala, da je cilj razprave predvolilna kampanja pred volitvami v Ljubljani

Razprava o Gantarjevi razrešitvi, ki so jo predlagali v poslanskih skupinah SDS in SNS, je večinoma potekala v znamenju očitkov opozicije, da je Gantar zlorabil ustavno pravico za sklic izredne seje, na drugi strani pa očitkov koalicije, da je bil cilj razprave zgolj predvolilna kampanja pred lokalnimi volitvami v Ljubljani.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je uvodoma v imenu predlagateljev nezaupnice kot razlog za predlog razrešitve navedel nespoštovanje ustave in poslovnika, saj Gantar ni sklical izredne seje, na kateri bi obravnavali finančne in likvidnostne težave projekta športnega parka Stožice, v ozadju katerega stoji ljubljanski župan Zoran Janković.

Ustava namreč določa, da mora predsednik DZ izredno sejo sklicati, če to zahteva četrtina poslancev, je opozoril Tanko. Kot pravi, Gantar pri svojem delu ne spoštuje poslovnika in ustave, kar naj bi po njegovih besedah v zadnjem času ugotavljali tudi v koaliciji.

Predsednik DZ Gantar je očitke poslancev SDS in SNS zavrnil. Z zavrnitvijo zahteve za izredno sejo o Stožicah je po njegovih trditvah branil ustavo, saj DZ ne more vplivati na avtonomijo gospodarskih družb. Zahteva za razrešitev je del širšega političnega konteksta, meni.

"Zahteva za mojo razrešitev, ki sem jo prej ali slej pričakoval, je del širšega političnega konteksta, boja, v katerem Boga ni in je vse dovoljeno. Konteksta, v katerem se tisti, ki imajo neke politične cilje, zatekajo k vsem sredstvom in načinom, kako jih uveljavljati in svoje cilje dosegati," je v odgovoru na očitke dejal Gantar.

V poslanski razpravi so sicer predlagatelji zahteve za razrešitev, poslanci SDS in SNS, vztrajali, da je Gantar z zavrnitvijo njihove zahteve za sejo o financiranju projekta v Stožicah kršil ustavo, da bi zaščitil ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

V koalicijskih poslanskih skupin in tudi opozicijski SLS pa so se Gantarju stopili bran in poudarjali, da je ravnal korektno. Koalicija pa je predlagateljem očitala, da zlorabljajo parlament za potrebe volilne kampanje v Ljubljani.

Gantar je v sklepnem nagovoru poslancem sicer še izpostavil, da je mesto predsednika državnega zbora podobno delu nogometnega ali hokejskega sodnika: "Kadar koli zapiska na eni strani, se ta stran pritožuje." Kot je poudaril, se je s tem treba naučiti živeti in enako upoštevati ukrepe za vse. Takšno delo namerava opravljati še naprej.

Tanko pa je prepričan, da Gantar ni pojasnil, na podlagi katerih določb se je arbitrarno odločil, da ne bo sklical seje. Tako so vsa vprašanja, zakaj je zavrnil sejo o financiranju Stožic, ostala neodgovorjena, je prepričan.

Užaljen Pavel Gantar: Namesto o moji razrešitvi razpravljamo zlasti o stadionu, Ljubljani in Zoranu Jankoviću

Seja državnega zbora, na kateri poslanke in poslanci razpravljajo o predlogu opozicije za razrešitev predsednika DZ Pavla Gantarja, se nadaljuje z očitki koalicije, da je cilj seje predvolilna kampanja pred lokalnimi volitvami v Ljubljani, in vztrajanjem opozicije, da je Gantar zlorabil ustavno pravico za sklic izredne seje.

"Na nek način sem užaljen in razočaran, ker očitno nisem glavna točka moje točke," je dejal Gantar, ki ugotavlja, da se danes namesto o njegovi razrešitvi razpravlja predvsem o stadionu, Ljubljani in Zoranu Jankoviću. Ta seja zato po njegovem mnenju služi točno določenemu cilju: "Veste, da Jankovića ne boste mogli zvrniti na volitvah s pomočjo glasov in ga je treba odstaviti prej," pravi Gantar, ki predlagateljem tudi očita, da zlorabljajo razpravo v državnem zboru.

Kar pa se tiče Jankovića, Gantar poudarja, da je kot predsednik ljubljanskega Zaresa pred prihajajočimi lokalnimi volitvami pravzaprav njegov konkurent.

Jože Tanko (SDS) nasprotno Gantarju očita zlorabo ustavne pravice poslancev za sklic izredne seje, saj po njegovem ni ne v ustavi ne v poslovniku zapisano to, na kar se je Gantar pri zavrnitvi zahteve skliceval. "Vse kar počnete, je točno samo zato, da se o nekaterih zadevah in o nekaterih osebah, ki so vam drage in ljube, ne bi razpravljajo. In to so zlorabe," Gantarju očita Tanko.

"Dobrota je sirota," pa pravi Melita Župevc (SD), ki je prepričana, da je to ključni problem predsednika parlamenta. Gantar je namreč po njenem mnenju "prepogosto preveč dober in morda celo preveč korekten do opozicije".

"Državni zbor ni razpravljalni krožek in ni ring za lokalne volitve," pa pravi Franco Juri (Zares). Današnja razprava je po njegovem mnenju poskus SDS, da se začne volilna kampanja v ljubljanski občini, zato ne razume, "zakaj stalno in stalno pristajamo na te kaprice SDS in na ta poskus stalne destabilizacije nekega normalnega parlamentarnega dela".

Poslanec SDS Ivan Grill kot razlog za Gantarjevo zavrnitev sklica izredne seje vidi v tem, da je želel Gantar ščititi interese svojih strankarskih kolegov oziroma zaveznikov. "Ni tukaj predmet, ali so to Stožice ali bi bil to župan Janković ali kdor koli drugi. Tukaj smo želeli razpravljati o poslovanju oziroma dajanju kreditov največje slovenske banke, ki je v večinski lasti države," je dejal.

Z njim se je strinjal Vinko Gorenak, ki je dejal, da bo Gantarja pri njegovem zgledu posnemal kot predsednik odbora za notranjo politiko. "Naj se koalicijski poslanci potem ne čudijo, če česa na seji ne bo," je poudaril in zavrnil, da bi opozicija vlagala neupravičene zahteve za izredne seje. Kot je dejal, je dvolično, da so državljani vključeni le takrat, kadar je banko v večinski državni lasti treba sanirat, kadar je na vrsti razprava, zakaj tako, pa ne.

Miran Potrč (SD) pa se je prepričan, da povod za današnjo razpravo ni utemeljen. Po njegovih besedah ima predsednik parlamenta namreč pravico presojati, kaj sodi na sejo DZ in kaj ne. Danes slišane obtožbe so po njegovem ustvarjanje občutka, da delo državnega zbora ni korektno. S tem se zmanjšuje njegov ugled, česar poslanci ne bi smeli početi, je poudaril.

Gantar o obtožbah SDS in SNS: Nisem ravnal samovoljno, ampak branil ustavo

Predsednik DZ Pavel Gantar je ponovno zavrnil očitke poslancev SDS in SNS, ki mu očitajo kršenje ustave ter zahtevajo njegovo razrešitev. Z zavrnitvijo zahteve za izredno sejo o Stožicah je po njegovih trditvah branil ustavo, saj DZ ne more vplivati na avtonomijo gospodarskih družb. Zahteva za razrešitev je del širšega političnega konteksta, meni.

"Zahteva za mojo razrešitev, ki sem jo prej ali slej pričakoval, je del širšega političnega konteksta, boja, v katerem Boga ni in je vse dovoljeno. Konteksta, v katerem se tisti, ki imajo neke politične cilje, zatekajo k vsem sredstvom in načinom, kako jih uveljavljati in svoje cilje dosegati," je v odgovoru na očitke dejal Gantar.

Danes po njegovih besedah ne bodo toliko razpravljali o tem, "koliko in kdaj je predsednik kršil poslovnik DZ in ustavo, ampak o tem, za kakšno pot se bo Slovenija odločila v tej dilemi".

Predlagatelji mu po Gantarjevih besedah očitajo, da ruši ustavni in pravni red, ker je zavrnil sklic seje o financiranju športnega parka Stožice. Pri tem predsednik opozarja, da se to nanaša na financiranje trgovskega centra in ne športnega parka in zatrjuje, da ustave ni kršil, ampak branil. Pri tem je preprečil zlorabo 85. člena proti vsem drugim členom ustave, predvsem pa členu, ki govori o delitvi oblasti.

DZ namreč po predsednikovih besedah ne more početi karkoli in kadarkoli se mu zljubi. Čeprav DZ sprejema ustavo, je ne more kršiti, in čeprav sprejema zakone, ti veljajo tudi zanj, pravi. Zavrnitev izredne seje tako po Gantarjevih trditvah ni temeljila na nekakšni samovoljni presoji, pač pa je ob upoštevanju načela delitve oblasti in dejstva, da je tudi DZ sam podvržen spoštovanju zakonov. Ta odločitev je bila oprta "na trdne argumente in pravno podlago, ne pa na mojo samovoljno odločitev".

Zakonodajno pravna služba je zapisala, da mora biti zahteva za sklic seje ustavno pravno dopustna tudi po svoji vsebini in mora biti za zadevo, ki sodi v pristojnost DZ, je pojasnil predsednik. Seje DZ namreč ni mogoče sklicati, če gre za zadeve iz pristojnosti drugih vej oblasti ali za zadeve, ki niso v pristojnosti DZ.

"DZ ne more in ne sme vplivati na dogovarjanje zasebne investicijske družbe, ki gradi nek objekt, v katerem naj bi bila tudi ena od bank, v kateri ima država večinski delež," je poudaril Gantar. DZ se po njegovem ne sme vmešavati v avtonomijo delovanja gospodarskih družb ali drugih akterjev.

Takoj bi sklical sejo, je povedal Gantar, če bi predlagatelji želeli razpravljati in sprejemati sklepe o politiki vlade v zvezi z bankami v delni državni lasti ter njihovo realno ali domnevno izpostavljenost tveganjem kreditom. A to očitno nobenega ne zanima, temveč gre za konkreten primer v kontekstu prihajajočih volitev v Ljubljani, je ocenil predsednik DZ.

Dodal je še, da je zahteva za njegovo razrešitev nenavadno skopa in formalistična. Zdi se mu, da "na prangerju" ni on, ampak Ljubljana, njen župan ali športna dvorana.

Del tradicije v parlamentu namreč po Gantarjevih besedah je, naj se predsednik DZ ne vpleta v aktualne politične spore v parlamentu in naj kljub politični opredelitvi ne posega z avtoriteto svoje funkcije v politične razprave. "Za demokratično razpravo je pomembno argumentiranje, razvijanje in predstavljanje stališč in pogledov v primerjavi s stališči in argumenti drugih. Logika argumentiranja namreč odstopa od svojega vnaprejšnjega prav," je še dejal predsednik DZ.

Jože Tanko: Pavel Gantar je generator problemov pri delu državnega zbora

Poslanke in poslanci so začeli razpravo pred odločanjem o predlogu za razrešitev predsednika DZ Pavla Gantarja, ki je po besedah Jožeta Tanka (SDS) generator problemov pri delu DZ. Predlagatelji nezaupnice, poslanci SDS in SNS, mu očitajo, da je z zavrnitvijo njihove zahteve za izredno sejo o Stožicah ščitil ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Vodja poslanske skupine SDS Tanko je v imenu predlagateljev nezaupnice kot razlog za takšen predlog navedel nespoštovanje ustave in poslovnika, saj Gantar ni sklical izredne seje, na kateri bi obravnavali finančne in likvidnostne težave projekta športnega parka Stožice, v ozadju katerega stoji ljubljanski župan Janković.

Ustava namreč določa, da mora predsednik DZ izredno sejo sklicati, če to zahteva četrtina poslancev, opozarja Tanko. Kot pravi, Gantar pri svojem delu ne spoštuje poslovnika in ustave, kar naj bi po njegovih besedah v zadnjem času ugotavljali tudi v koaliciji.

Tanko se je v svoji obrazložitvi predvsem posvetil projektu športnega parka v Stožicah. Kot pravi, gre za županov predvolilni projekt velikih dimenzij, nepokrito investicijo in sporno finančno konstrukcijo projekta, zato bi moral DZ o njem razpravljati.

Vodja poslancev največje opozicijske stranke je zavrnil Gantarjev argument, da takšna razprava ne sodi v pristojnost državnega zbora. "Če se zahteva dotakne Jankovića, Gantar razpravo že v naprej prepreči," pravi Tanko, ki ocenjuje, da je ljubljanski župan "zaščiten kot kočevski medved".

Predsednik DZ si tako po Tankovem mnenju jemlje pravico, da pretvarja ustavne določbe, in ima dvojna merila. "Kar je všeč Gantarju in v skladu z njegovim pogledom, gre na državni zbor, ostalo pa ne," je dejal.

Podobnih primerov, ko je Gantar "ščitil svoje politične somišljenike", je po Tankovih besedah še več. Tako je denimo šele v tretjem poskusu sklical sejo o kreditiranju Ultre, kar kaže, da ima dvojna merila glede predlogov koalicije in opozicije. Če bi veljala ista merila, ne bi denimo nikoli obravnavali družinskega zakonika, meni Tanko.

Gantar je tako po prepričanju predlagateljev razrešitve postal glavni generator problemov pri delu državnega zbora, saj sproža konfliktne situacije, omejuje delo DZ ter preprečuje razprave o problemih, ki jih sprožajo njegovi politični sopotniki. Tanko zato poslancem predlaga, naj ga razreši s funkcije, koalicija pa naj predlaga primernejšega kandidata.

Poskus razreševanja Gantarja po mnenju koalicije namenjen le obračunu z Jankovićem

Predlagatelji zahteve za razrešitev predsednika DZ Pavla Gantarja, poslanci SDS in SNS, vztrajajo, da je Gantar z zavrnitvijo njihove zahteve za sejo o Stožicah kršil ustavo, da bi zaščitil ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Koalicijski poslanci pa predlagateljem očitajo, da zlorabljajo parlament za potrebe volilne kampanje v Ljubljani.

"Danes govorimo o razrešitvi predsednik DZ zato, da bi lahko govorili še o nečem za državo pomembnejšem, kar pa je predsednik DZ preprečil s tem, ko se je postavil nad ustavo," je dejal poslanec SDS Zvone Černač. Gantar si po njegovem mnenju parlamentarno demokracijo predstavlja po svoje ter zaradi zaščite političnih botrov omejuje razpravo.

"Parlament je bil do nedavna edina institucija, kjer smo bili vsaj do neke mere vsi enaki. In predsednik DZ je bil prvi med enakimi, v službi ljudstva in demokracije, ne v službi kapitala ali gospodarsko političnih botrov," je dejal Černač, ki je sicer večino predstavitve stališča poslanske skupine namenil očitkom na račun spornosti projekta v Stožicah.

V SNS, kjer so sopodpisali zahtevo za razrešitev, so na Gantarja naslovili več očitkov. Prvi razlog je po besedah Mirana Györeka zavrnitev zahtev o gradnji projekta v Stožicah, kjer se doga nesprejemljivo izkoriščanje delavcev. "Zatiskanje oči pred tem pomeni nesprejemljivo strinjanje," poudarja poslanec SNS.

Očitajo mu tudi nesprejemljivo ravnanje v primeru prihoda policistov v državni zbor, ki so preiskali prostore poslanske skupine SNS in aretirali njihovega predsednika Zmaga Jelinčiča. Poleg tega pa ima Gantar po Györekovem mnenju diskriminatoren odnos do opozicije, saj večkrat poseže v njihove razprave.

Gantarju pa so v bran stopili v vseh drugih poslanskih skupinah. Po mnenju Cvete Zalokar Oražem (Zares) je Gantar storil prav, ko je zavrnil zahtevo za izredno sejo, saj bi se v nasprotnem primeru DZ spremenil v "še hujše sejmišče, na katerem lahko vsak govori, o čemer hoče". Državni zbor pač ne more biti "nadtožnik in nadsodnik" v vsaki zadeva, opozarja poslanka.

Hkrati opozarja, da poslanci danes o Gantarju govorijo malo, bistveno več pa o Zoranu Jankoviću. Poslancem SDS Zalokar Oražmova očita, da parlament spreminjajo v tarčo svojih političnih interesov ter z zlorabo poslovnika in ustave vodijo predvolilno kampanjo zoper ljubljanskega župana, ki jo plačujejo vsi davkoplačevalci. Pred lokalnimi volitvami namreč želijo očrniti Jankovića, za politično propagando pa zlorabljajo vsa sredstva.

Iz obrazložitve predlagateljev za Gantarjevo razrešitev je po mnenju vodje poslanske skupine SD Bojana Kontiča moč razbrati, "da bi želeli zamenjati predsednika parlamenta, še raje pa ljubljanskega župana". Zahteva za razrešitev Kontiča sicer ne preseneča, saj je le nadaljevanje že videnega.

"Vsi ti postopki odpravljajo ovire in tlakujejo pot v drugo republiko Janeza Janše. Nekateri so to vzeli dobesedno in tako smo dva dni nazaj lahko videli obsojanja vredno tlakovanje," je dejal Kontič. Za poslansko skupino SD tudi očitki predlagateljev razrešitve niso zadosten razlog, da bi predsedniku z glasovanjem izrazili nezaupnico.

Tudi Borut Sajovic (LDS) poudarja, da tarča očitkov na današnji seji ni Gantar, temveč ljubljanski župan Janković, in sicer za potrebe predvolilne kampanje v Ljubljani. "V zvezi z županom Jankovićem imamo dobronameren nasvet: raje ga poskušajte premagati z argumenti, ne pa z blatenjem ljudi, ki jih sami povezujete z njim," je dejal. Gantar pa po njegovih besedah dela dobro ter spoštuje zakone in poslovnik.

"Predsednik DZ si mogoče kdaj res zasluži grajo, vendar ne zaradi tega, ker ni ugodil eni od vaših neštetih izrednih zamisli, ampak zato, ker vam je kot svobodomiselnež in demokrat najbrž ugodil že prevečkrat," poudarja Sajovic.

Z delom predsednika državnega zbora so zadovoljni tudi poslanci DeSUS, ki predvsem cenijo njegovo strpnost, je dejal Joško Godec. Ocenjujejo, da je Gantar ravnal pravilno, ko je zavrnil sklic seje, saj zaupajo v pristojnost služb državnega zbora. Godec poudarja, da morajo biti za obravnavo v DZ izpolnjeni tudi vsebinski pogoji, saj bi v nasprotnem primeru v DZ sedeli vsak dan in "razpravljali o stvareh, o katerih se govori po vaških gostilnah.

Predloga za Gantarjevo razrešitev ne bodo podprli niti v SLS, saj je predsednik DZ po besedah Jakoba Presečnika ravnal v skladu z mnenjem zakonodajno-pravne službe. Ta je namreč presodila, da je sklic seje dopusten le, ko se obravnava zadeve v pristojnosti parlamenta, poslanci SLS pa nimajo razloga, da mnenja zakonodajno-pravne službe ne bi spoštovali. Marsikdo je sicer lahko nezadovoljen z delom predsednika DZ ali posameznih delovnih teles, a to ni zadosten razlog za zamenjavo, še ocenjuje Presečnik.