Niti Bajuk niti Bele se ne čutita kriva za propad zadruge in trdita, da obtožbe niso utemeljene. Po Bajukovem mnenju je šla zadruga v stečaj, ker "je bil pač tak čas, podoben kot je danes. Pojavila so se neplačevanja. Plaz je sprožila agencija Planet Nepremičnine, ki nam ni nakazala denarja od prodanih apartmajev v Dolenjskih Toplicah". Po Beletovih besedah je zadrugo močno prizadel tudi propad jugoslovanskega trga po letu 1991, ko je ostala brez 80 odstotkov poslov. "Ko je šel voz navzdol, veliki obrtniki niso bili več pripravljeni sodelovati z zadrugo," je dejal.

Ljudje niso pozabili

"Ko je šla zadruga h koncu, nas obrtnikov niso nikjer več marali," odgovarja Novak, ki se že 50 let ukvarja s parketarstvom. Vse svoje posle je v času zadruge izvajal preko nje, v stečajnem postopku mu je del dolgov uspelo iztožiti. Zadruga je bila ustanovljena leta 1977 z namenom pomagati obrtnikom. "Moj oče je bil zraven pri ustanovitvi zadruge, jaz pa sem bil priča njenemu pogrebu," pravi Novak in dodaja: "Veste, ljudje niso pozabili."

Bajuku in Beletu tožilstvo očita sporne posle preko podjetja Dominal, ki so ga ustanovile Beletova žena Nevenka Bele, Bajukova hči Marija Pislak in Branka Pavlin. Tako je Dominal, pri katerem je bil zaposlen le Dušan Radešček, za Hrast vodil projekt in izvajal nadzor nad gradnjo apartmajev v Dolenjskih Toplicah. Za to je dobil 8,5 odstotka pogodbene vrednosti naložbe, kar je po mnenju tožilca Bojana Avbarja nerazumno veliko. Dominal naj bi s tem na škodo zadruge pridobil 167.000 evrov premoženjske koristi.

Po trditvah tožilstva naj bi bila sporna tudi nabava parketa za omenjene apartmaje, Dominal naj bi ga prodal Hrastu po precej višji ceni od nakupne. Toda Bajuk in Bele sta zatrdila, da so bili vsi posli preko Dominala zakoniti in da je ta dejansko pomagal zadrugi pri razvoju.

Neupravičen nakup delnic?

Zavrnil je tudi obtožbe o neupravičenem nakupu delnic Nove opreme iz Slovenj Gradca, s čimer naj bi zadrugo oškodoval za 175.000 evrov. "Nakup delnic je odobril takratni UO," se je branil Bajuk.

Na tožilčeve obtožbe o spornih računih za potovanja v Avstrijo, Dubrovnik, Egipt in celo na Bali pa je Janez Bele dejal, da je bilo takrat "kar nekaj potovanj", vendar zgolj s ciljem iskanja poslov. Da so šle zraven tudi žene, pa je bil po njegovih besedah "eden od marketinških prijemov".

Sojenje se bo nadaljevalo konec junija.