Tudi če bi to potekalo, bi bil letalski miting močno okrnjen, saj domači letalci, člani leškega aerokluba, sploh ne bi leteli. Spor med občino Radovljica, alpskim letalskim centrom (letališčem) in aeroklubom glede nove pogodbe, ki bi uredila medsebojna razmerja in predvsem določila, kdo in za koliko lahko upravlja letala, ki so uradno v lasti občine, so prišli tako daleč, da so letala prizemljena.

Vsi vpleteni že nekaj let usklajujejo novo pogodbo. Po stari so lahko letalci brezplačno uporabljali letala. "Strinjamo se, da tako sicer ne gre, čeprav smo letala pravzaprav zaslužili sami, a smo jih po osamosvojitvi predali v last občini, da smo lahko nadaljevali našo dejavnost kot društvo. Prav tako opravimo ogromno prostovoljnega dela na in ob letališču. Ne moremo pa privoliti v to, da je naše športno društvo izenačeno z zasebniki glede najema teh letal in prostorov za hrambo. S pogodbo smo prišli pravzaprav čisto do konca. In ko bi jo morali le še podpisati, je direktor letališča Pavel Škofic prinesel pogodbo, iz katere je zbrisal prav vse, o čemer smo se že dogovorili. Ker pogodbe po sistemu vzemi ali pusti nismo podpisali, nam je prizemljil letala, saj nam ne izda pooblastila za registracijo letal. Kljub zaprtemu leškemu letališču bi namreč lahko leteli na drugih letališčih. Nenazadnje je pri nas precej tekmovalcev z izvrstnimi uspehi, ki bi morali trenirati, pa zdaj ne morejo. Stisnjeni smo v kot, čeprav si želimo zgolj ukvarjati se s strogo nepridobitno dejavnostjo," je pojasnil podpredsednk Aerokluba Letališča Lesce Andrej Kolar.

Župan občine Radovljica Janko S. Stušek je pojasnil, da s podrobnostmi zapleta ni seznanjen, saj naj bi ta odnos urejal direktor letališča Pavel Škofic. "Poskrbeti je treba za zakonito pogodbo. Z letalci se bomo sporazumeli v okviru zakonskih možnosti, sporazumno pa je treba urediti tudi zaplet glede prizemljenih letal," je dejal Stušek.

Pavel Škofic je podrobno pojasnil, da je bistvo spora res v zakonitosti pogodbe. "Občinska pravna služba je nekatera očitna nezakonita določila črtala iz osnutka pogodbe. Dejstvo pa je, da brez zakonite pogodbe ne morem podpisati pooblastila za registracijo letal," je dejal Škofic. Letališče aeroklubu ponuja najem letal, hangarja in zemljišča za 12.000 evrov na leto, ob tem pa bi morali plačevati še takso za vsak posamezni let. Po Škofičevem mnenju je to več kot dobra "ponudba", saj naj bi samo najem letal na trgu veljal nekajkrat več. "Zato kljub temu, da bi pravzaprav morali biti povsem izenačeni z drugimi, letalcem ponujamo ugodnejšo rešitev. Upam, da bodo uredili odnose med seboj in se bomo lahko v kratkem dogovorili. A le v okviru zakonitega," je poudaril Pavel Škofic.