O tem, ali bi bilo pse treba vrniti njegovemu lastniku Sašu Baričeviču ali jih usmrtiti, po besedah premiera sicer obstajajo različna mnenja - vsa mnenja institucij kmetijskega ministrstva dajejo prav odločitvi pristojnega organa, da se pse vrne lastniku, druga pa, da je bilo to ravnanje nepravilno in nezakonito.

Ne glede na to se bo po Pahorjevih besedah od danes upoštevala in interpretirala odločitev, "da je v primeru kolizije interes človeka pred interesom živali in da so obstajali vsi utemeljeni razlogi, da se dokazano nevarne pse usmrti takoj, ko je komisija to prvič sklenila". Tako sta se, kot je dejal Pahor, dogovorila tudi s kandidatom za kmetijskega ministra Dejanom Židanom.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer si stroka danes ni enotna, ali je bila odločitev o vrnitvi pravilna.

Ministrstvo za kmetijstvo je namreč Baričeviču pse vrnilo na podlagi odločitve Upravnega sodišča RS, s katero je to odpravilo odločbo Veterinarske uprave RS (Vurs), ki je odredila humano usmrtitev psov, posledično pa tudi odločbo ministrstva, s katero je bila potrjena odločitev Vursa.

Sodišče je zadevo Vursu vrnilo v ponovni postopek, a ministrstvo je pse Baričeviču vrnilo kljub temu, da sodniki niso nikjer zapisali, da mora to storiti. To je bil tudi eden izmed glavnih očitkov ob interpelaciji, ki je bila vložena zoper zdaj že nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

Za nekatere je sporna tudi sama odločba upravnega sodišča, s katero je odločitev o usmrtitvi Vursu vrnilo v ponovno presojo. V odločbi so namreč sodniki omenjenega sodišča zapisali, da mora Vurs pri ponovni odločitvi uporabiti star zakon o živalih, ki je veljal v času napada, in po katerem je usmrtitev dopustna le, če nevarnosti za okolico ni mogoče preprečiti drugače. A je dekan ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat po Baričevičevi smrti opozoril, da je sodišče pri tem naredilo napako, saj je novi zakon vseboval določbo, ki določa, da se novi zakon uporablja tudi za postopke v teku, kar torej pomeni, da bi moralo sodišče uporabiti nov zakon in pse usmrtiti.