Komisija je lani prejela več prijav v zvezi z domnevnim spornim doniranjem za različne projekte v eni izmed slovenskih občin. Prijavitelji opozarjajo, da naj bi gospodarska družba že več let z različnimi donacijami poskušala vplivati na za njih bolj ugodno sodelovanje z občino. S pomočjo občine pa naj bi poskušala vplivati tudi na različne državne organe, vse z namenom, da bi lahko pridobila upravno dovoljenje.

Ena od prijav še posebej izpostavlja župana, ki naj bi med drugim od gospodarske družbe zahteval njeno sodelovanje pri različnih projektih, ki jih predvideva občina, v kolikor želi, da le-ta ugodneje nastopi v postopku pridobivanja dovoljenja v korist gospodarski družbi, piše v načelnem mnenju.

Že avgusta lani je predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos potrdil, da je komisija prejela prijavo o domnevni korupciji, v katero naj bi bil vpleten Barovič, ki je tudi poslanec SNS. Ta naj bi bil osumljen koruptivnega ravnanja z zvezi z domnevno spornimi donacijami Lafarge Cementa občini Trbovlje.

Lafarge Cement je očitke 19. avgusta zavrnil in pojasnil, da skladno s svojo korporativno kulturo ne sodeluje ali financira politikov oz. političnih strank. V podjetju pa so potrdili, da so z nekaterimi projekti, kot je tisti glede izgradnje pokritega zimskega bazena v Trbovljah, seznanjeni. Ob tem so spomnili na dejstvo, da je bil pokriti bazen, ki je zaradi dotrajanosti zdaj zaprt, znotraj prostorov cementarne. Bazen je bil brezplačno na voljo šolam in športnim društvom iz Zasavja.

"Zato je podjetje načeloma zainteresirano občini pomagati pri izgradnji novega pokritega bazena. Zaradi nejasne ekonomske situacije, v kateri se je podjetje znašlo tako zaradi krize, kot tudi preko vseh meja dolgih postopkov pridobivanja okoljskega dovoljenja, zaradi zavlačevanja, ki so se ga (kot se je izkazalo povsem neutemeljeno) posluževali posamezniki, pa h konkretizaciji tega projekta nismo mogli pristopiti. Enako velja za druge projekte v občini Trbovlje, pa tudi v drugih bližnjih občinah ter lokalnih skupnostih," so avgusta še povedali v Lafarge Cementu.

Zahteva občine, da se mora gospodarska družba zavezati, da bo nekaj storila, v kolikor želi, da bi občina za njo ugodneje nastopila v postopku, ali zgolj, da bo javno zastopala interese gospodarske družbe pred svojimi občani, pa lahko pomeni prekoračitev pooblastil, ki jih statut občine podeljuje tistemu, ki takšno zahtevo izrazi, to je v obravnavanem primeru županu, pojasnjuje komisija. V obravnavanem primeru se je župan jasno postavil v vlogo tistega, ki za svoje storitve v korist donatorja zahteva korist za občino, kar po mnenju komisije ustreza definiciji korupcije.

Načelno mnenje Baroviča, glede na to, kakšno je stanje v državi, sploh ne preseneča. "Zame je to svetovna neumnost, svetovni idiotizem in čisti propad pravne države," je za STA dejal Barovič. Cementarna je bazen zaprla, zato Barovič sprašuje, ali je koruptivno, če cementarno prosi, da pomaga pri graditvi novega.

Glede tovornjakov pa sprašuje, ali je koruptivno, če zahteva ali prosi cementarno, da uredi parkirišče zato, ker največ tovornjakov vozi za cementarno. Ti tovornjaki po njegovih besedah zasedajo občinsko zemljo pri železniški postaji in onemogočajo Trboveljčanom parkiranje, ko se vozijo z vlakom v službo v druga mesta.

Poleg tega je Barovič zanikal, da bi kot stranski udeleženec v postopku pridobivanja okoljskega dovoljenja pozitivno vplival na postopek. Cementarna je v Trbovljah na veliko žalost še edino podjetje, ki zaposluje večje število ljudi, poleg tega pa tudi najbolj skrbi za okolje, kar pa je najbolj žalostno, je pojasnil trboveljski župan. Prijavitelj suma korupcije je po njegovem civilna iniciativa, "ki bi rada samo denar. In ker denarja od cementarne ni dobila, zdaj pljuvajo po vsem".