Kot nam je povedal direktor mestne uprave MOL Vasja Butina, še vedno velja, da bodo brezžično omrežje vzpostavljali v treh fazah. Najprej bo na vrsti središče Ljubljane, območja znotraj avtocestnega obroča bi to storitev dobila do konca leta 2012, preostali deli prestolnice (razen pretežno nenaseljenih gozdnih površin) pa do konca leta 2013.

Butina je poudaril, da so na MOL opravili predhodne raziskave trga in imeli strokovni dialog z nekaj možnimi zasebnimi partnerji, in sicer s Telekomom, Simobilom, Tušmobilom, T-2, UPC Telemachom, Amisom in CHS. Kot so nam povedali na Telemachu, T-2 in Simobilu, so strokovni pogovor opravili že leta 2008, njihov interes za sodelovanje pa je odvisen od pogojev javnega razpisa.

Dostop do brezplačnega interneta bo omejen

MOL že razpolaga z osnovno informacijsko infrastrukturo, ki bi jo bilo treba pred začetkom izvajanja projekta brezžičnega interneta zgolj dograditi ter vzpostaviti hrbtenično infrastrukturo in dostopne točke. Stroške dograjevanja, delovanja in vzdrževanja omrežja bo nosil zasebni partner, pojasnjuje Butina. Dodaja, da bodo občani, mestna uprava in organizacije MOL omenjeno omrežje pri opravljanju storitev, vezanih na delovanje lokalne samouprave, uporabljali brezplačno.

To pomeni, da če bodo občani hoteli s portala MOL na svoj računalnik denimo prenesti vlogo za informacijo o namembnosti zemljišča, bo ta storitev brezplačna. Enako velja za informacije o prometnih zaporah, gradbenih delih v občini in drugih javnih zadevah. Butina pa dodaja, da bi si želeli, da bi prek omenjenega sistema odčitavali tudi števce VO-KA. Turisti, ki bodo recimo želeli informacije o prireditvah v Ljubljani, jih bodo dobili zastonj, omogočen pa jim bo tudi dostop do elektronske pošte in omejeno brskanje po svetovnem spletu. Brezžični internet mora biti po Butinovih besedah omejen, saj MOL z javnim omrežjem ne sme konkurirati na trgu.

Projekt zamuja za eno leto

Naj spomnimo, brezžično brezplačno omrežje je MOL obljubljala že nekaj let in po prvotnih načrtih bi morala vzpostavljanje omrežja v ožjem mestnem središču začeti že v drugi polovici leta 2009, a so se na občini odločili, da počakajo na sprejetje novega komunikacijskega standarda med napravami za oddajanje in sprejemanje.

Prav tako je bil eden od prvotnih načrtov ta, da bi koncesijo za upravljanje s širokopasovnim brezžičnim internetom podelili Javni razsvetljavi, a je župan Zoran Janković to odločitev kmalu preklical. Tako bo po novem z infrastrukturo upravljalo podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), saj so po Butinovih besedah najprimernejši za to delo. Prek iste infrastrukture LPT namreč že sedaj upravlja s krmiljenjem semaforjev in uličnih svetilk.

Na Javni razsvetljavi smo povprašali, ali jih še vedno zanima sodelovanje pri omenjenem projektu. Stanko Furlan, vodja komerciale na Javni razsvetljavi, je pojasnil, da se za zdaj še niso odločili, ali bi sodelovali. Svojo odločitev bodo objavili, ko bo več znanega o samem projektu.