Po predlogu naj bi prodajalci kupcem, ki so pogodbe o nakupu novega stanovanja sklenili v letih 2007 in 2008, pri dokončnem plačilu priznali popust v višini povprečnega znižanja cen stanovanj v Sloveniji v času od sklenitve pogodbe do izročitve nepremičnine. S tem bi zaščitili od 3000 do 5000 kupcev, je povedal Pukšič in menil, da je država dolžna ustrezno ukrepati ter zaščiti svoje državljane.

Predlog zakona je po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor Zorana Kusa v nasprotju z ustavo. Predlog namreč nedopustno posega v svobodno izvajanje gospodarske pobude, pogodbeno avtonomijo ter v že pridobljene pravice posameznikov, je povedal Kus.

Medtem ko so v poslanskih skupinah koalicije menili, da ni mogoče podpreti rešitve, ki je v nasprotju z ustavo, pa so v poslanskih skupinah SDS, SLS in SNS Pukšiču napovedali podporo.

Država mora v času krize intervenirati in zavarovati kupce novih stanovanj, ki so v kupoprodajni odnos stopili v trenutku, ko so se cene nenormalno višale, je menil Danijel Krivec (SDS). "Država z ukrepi rešuje velika podjetja, tudi gradbena, za težave kupcev pa noče niti slišati," je rekel Krivec, Milan Györek (SNS) pa je dodal, da gre v tem primeru ne glede na argumente vlade za izjemne razmere. "Sramota je za državo, da na tak način umetno vzdržuje visoke cene stanovanj," je bil kritičen.

Iz predloga nikakor ne izhaja ideja po morebitni celovitejši stanovanjski reformi, ki je v Sloveniji zagotovo potrebna, temveč zgolj ozkogledno dodeljevanje ugodnosti maloštevilni populaciji, je po drugi strani ugotovil Anton Urh (DeSUS). "Če bi sledili logiki tega predloga zakona, bi verjetno morali od vseh, ki so v zadnjih 10 do 20 letih prodali svoja stanovanja po višji ceni od nabavne, zahtevati vračilo razlike, najbolje v proračun," pa je predlogu oporekal Vito Rožej (Zares).

Ali je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločal v petek.