Pahor se zaveda, da bo kandidatura Marušiča za zdravstvenega ministra vzbudila veliko komentarjev. Marušič ima svojo preteklost kot menedžer in politik v tem sistemu in tega ne poskuša skriti, je dejal premier. Kot je poudaril, pa so izkušnje izredno pomembne, saj ni mogoče, da bi nekdo brez izkušenj procesiral zdravstveno reformo. Potrebujemo nekoga, ki ima izkušnje in vizijo, je poudaril premier. Ob tem je dodal, da bo vsak, ki ima vizijo, naleten na kritične pripombe.

Danes je Pahor že govoril s predsedniki vseh koalicijskih strank in jim sporočil, da bo na kolegiju vlade predlagal novega kandidata za ministra za zdravje. Sicer pa bo Marušič po besedah Pahorja v začetku prihodnjega tedna z vodji poslanskih skupin koalicije in koalicijskimi člani odbora DZ za zdravstvo opravil neformalni pogovor, na katerem bo predstavil svoj pogled na zdravstveno reformo.

Ker je predlog zakona o zdravstveni dejavnosti "na poti med vlado in parlamentom", je ne samo priložnost, ampak tudi obveznost novega ministra, da pove, kaj v tem zakonu podpira ali česa mogoče ne, je dejal Pahor. Tako bodo poslanci in poslanke imeli priložnost spoznati osnovno filozofijo zdravstvene reforme, kot jo vidi Marušič, obenem pa bo nov kandidat imel možnost preveriti, kakšno vzdušje vlada med poslanci glede tega, je še dejal premier.

Marušič, ki je bil v dveh vladah državni sekretar na ministrstvu za zdravje, trenutno pa je zaposlen kot svetovalec na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, se bo zavzemal, da zdravje postane prva vrednota v Sloveniji. Sicer pa se Pahorju zahvaljuje, da mu omogoča, da je nadstrankarski oz. nestrankarski kandidat. Glede svojih drugačnih pogledov o zakonu o zdravstveni dejavnosti ni hotel predstaviti podrobnosti. Je pa dejal, da je v zdravstvenem sistemu treba doseči preglednost in je na področju javno-zasebnega sodelovanja potrebna nadgradnja. Po njegovem mnenju namreč sedanja ureditev ni najbolj pregledna.

Upa, da bo v DZ dobil podporo, glede na to, da se je odločil za ta korak. Od tistih, ki bodo glasovali proti temu, ker bo predstavil, pa bi si želel na štiri oči razčistiti, kaj jim pri njegovem pogledu ne ustreza.

Poudaril je, da je s sedanjim ministrom za zdravje v zadnjih letih izjemno dobro sodeloval. Ko je bil Miklavčič generalni direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje, je bil namreč Marušič sekretar na ministrstvu za zdravje. In tudi v sedanji vlogi sta se večkrat posvetovala in izmenjala poglede na zdravstveni sistem, je pojasnil.

Ena od zavez je ta, da bo poskušal, v kolikor postane minister, ohraniti sedanjo raven, saj recesija v zdravstvu po njegovih besedah prihaja z določenim zamikom. Prizadeval pa si bo, da njegovi morebitni drugačni pogledi na zdravstveno reformo ne bodo pomembno upočasnili hitrosti reforme. S skupnim pristopom pri obeh zakonih lahko ujamemo vlak, na katerem je vlada sedaj delovala na področju reform, je dejal.

Če se bodo pogledi Marušiča na zdravstveno reformo preveč razlikovali s pogledi poslancev, pa se bo Pahor o tem najprej posvetoval z Marušičem, kako naprej. V tem primeru bo treba ugotoviti, kakšen je volumen razhoda v mnenjih, in če je prevelik, bomo tako ali tako težko najti nekoga, ki ima jasno vizijo reforme in bo užival zadostno podporo. Sicer pa se Pahor zaveda, da si predolgega odlašanja ne more privoščiti. Miklavčič je namreč 10. marca napovedal, da je pripravljen ostati na položaju ministra še največ mesec dni.

Kot je dejal, bo tudi po morebitni potrditvi za ministra še vedno delal kot zdravnik, kar je bil tudi eden izmed pogojev Pahorju. Ne ve pa, koliko mu bo to uspelo.