Po mnenju ministrice so očitki o zlorabi policije, ki se nanašajo zlasti na zadevi Baričević in Blažič kot tudi na nov sistem imenovanja generalnega direktorja policije in ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada, povsem neutemeljeni, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

V primeru Baričević je policija postopek vodila neodvisno in v skladu s pravili kriminalistične stroke, poudarja. O nesreči pa so jo obvestili v skladu z usmeritvami in obveznimi navodili, izdanimi na podlagi zakonov o državni upravi in o policiji, pravi ministrica.

Tudi glede navzočnosti preiskovalnega sodnika in tožilca je policija ravnala kot običajno. Njihova navzočnost je v praksi prej izjema kot pravilo, dodaja ministrica.

Zoper mrtve se ne vodi kazenskega postopka

Za policijo je primer zaključen, suma mučenja živali pa niso mogli potrditi, ker nacionalni veterinarski inštitut tega ni potrdil. So pa izključili možnost, da bi bila na kraju dogodka še druga oseba. Ob tem je pomembno, da se zoper mrtve ne vodi kazenskega postopka, tako da bi morala policija ne glede na potrditev suma postopek zaključiti, odgovarja ministrica.

Nova normativna ureditev imenovanja generalnega direktorja policije kaže odločen odmik od politizacije policije, kar je bila v preteklosti pogosta praksa, poudarja Kresalova. Na očitek o ustanovitvi Nacionalnega preiskovalnega urada pa odgovarja, da za ustanovitev tovrstne organizacijske enote policije ni potrebna posebna zakonska podlaga.

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) se ni selilo na Litostrojsko, ker je šlo v primeru objekta na tej ulici za gradnjo, ki je zaobšla sistem javnega naročanja, poudarja ministrica.

Dimičeva je primerna z več vidikov

Izbiro lokacije na Dimičevi, kamor so se preselili Nacionalni preiskovalni urad, Upravo kriminalistične policije in Inšpektorat RS za notranje zadeve, je mogoče utemeljiti tako z gospodarnega kot tudi s pravnega vidika, meni.

Tudi očitek o onemogočanju parlamentarne preiskave o izbrisanih ne drži, kar potrjuje tudi zadnja odločitev sodišča v Ljubljani, na katerega se je preiskovalna komisija DZ v tem primeru neuspešno obrnila, po navajanju urada vlade za komuniciranje še opozarja ministrica.

Skupina 38 poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) je vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal 23. februarja.