Kot je znano, namerava minister za zdravje Borut Miklavčič zaradi zdravstvenih težav odstopiti, ko skupaj s Pahorjem najdeta naslednika. Strokovni direktor ljubljanske Pediatrične klinike Rajko Kenda, ki je doslej veljal za najresnejšega kandidata, je ministrsko mesto včeraj zavrnil. "O ljudeh, ki skačejo z mesta na mesto in vedno više, ne da bi dokončali sprejete naloge, nimam prav dobrega mnenja," je Kenda pojasnil odločitev, da namesto ministrovanja dokonča svoj mandat na Pediatrični kliniki. Ob tem pa upa, da bo novi minister razumel, da zdravstvo potrebuje "svež denar": "Racionalizacija dela v zdravstvu je res nujna, a zgolj z njo in ob zmanjševanju sredstev ne bo več mogoče zagotavljati enake ravni zdravstvenega varstva kot do zdaj, kaj šele skrbeti za njegov razvoj."

Ravno Dorjan Marušič se je ob sprejemanju finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za letošnje leto strinjal, da gre pri dodatnih varčevalnih ukrepih, ki so zarezali zlasti v prihodke bolnišnic, za "izžemanje že izžete pomaranče". Kljub temu so, je takrat dejal, varčevalni ukrepi potrebni, da zdravstvo ne bi zašlo v še večjo krizo.

Preden je postal svetovalec generalnega direktorja ZZZS Sama Fakina, je bil Marušič državni sekretar na ministrstvu za zdravje v mandatu Andreja Bručana, pa tudi Dušana Kebra. Pred tem je bil strokovni direktor izolske splošne bolnišnice.