Odredba Zmago Jelinčič

Jelinčič: Katarina Kresal je dosegla, kar je načrtovala

Kriminalisti so v okviru preiskave gospodarske kriminalitete, korupcije in izsiljevanja, v okviru katere je bilo v torek pridržanih več slovenskih politikov, končali večino hišnih preiskav, danes pa bodo opravili še eno, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Ob tem policija zavrača namigovanja o "politični zaroti".

V preiskavah so zasegli poslovno dokumentacijo, nosilce elektronskih podatkov in večjo količino orožja. Ostalim osumljencem je bilo pridržanje odpravljeno, ko so minili zakonski pogoji za to. Trenutno je pridržana le še ena oseba, ki jo bodo privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku, so zapisali na Generalni policijski upravi (GPU).

Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov. Nove ugotovitve bo policija nato posredovala koprskemu državnemu tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek.

Za preiskavo potrebna sodna odredba

Kot opozarjajo na GPU, osumljenci in njihovi pravni zastopniki v predkazenskih postopkih s področja gospodarskega kriminala in korupcije, v katerih so udeležene različne javne osebnosti, postopke pogosto komentirajo kot rezultat politične instrumentalizacije policije. Javnosti pogosto tudi sporočajo, da so postopki bodisi nezakoniti bodisi polni nedopustnih procesnih napak.

Policija poudarja, da vse tovrstne večje preiskave usmerja državno tožilstvo in da je pri vsaki preiskavi za posamezna preiskovalna dejanja, kot so na primer prikriti preiskovalni ukrep ali hišne preiskave, potrebna predhodna sodna odredba, ki jo izda sodišče.

Zakonitost preiskave je večkrat avtorizirana

Dopustnost in zakonitost vsakega tovrstnega preiskovalnega dejanja torej vnaprej poleg policije avtorizirata še državno tožilstvo in sodišče. "Očitek, da so bili kriminalisti politično zlorabljeni za določeno preiskavo, pomeni, da je v politično zaroto vpletena policija, državno tožilstvo in še sodišče," poudarjajo na GPU, kjer zato takšne "diskreditacije" dela organov odkrivanja zavračajo.

Policija je v torek izvedla obsežno akcijo po vsej Sloveniji na podlagi suma gospodarske kriminalitete, korupcije in izsiljevanja. Preiskava se je po neuradnih podatkih začela v Luki Koper, nato pa se je nadaljevala še v drugih slovenskih krajih.

Jevšek potrdil pridržanje štirih oseb

Včeraj so policisti pridržali štiri osebe, kar je potrdil direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek. Po navedbah medijev naj bi pridržali nekdanjega prvega moža Luke Roberta Časarja, ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika, prvaka SNS Zmaga Jelinčiča in poslanca SNS Srečka Prijatelja. Policijska preiskava naj bi se po navedbah medijev začela v Luki Koper. V njenem okviru naj bi prisluškovali poslancu SNS Srečku Prijatelju, ki naj bi ga policisti v torek prijeli takoj po tem, ko je prejel podkupnino v višini 323.000 evrov, in ga nato pridržali.

Pri prisluškovanju Prijatelju naj bi policija prišla na sled poskusa dajanja oz. sprejemanja podkupnine med Jelinčičem in ministrom Pogačnikom. Jelinčič naj bi namreč ministru v zameno za postavitev letalskega muzeja obljubil podporo ob glasovanju o interpelaciji. Preiskave so v torek med drugim potekale v prostorih poslanske skupine SNS, pri Jelinčiču doma ter na kmetijskem ministrstvu.

Po sledi teh dogodkov je Pogačnik danes nepreklicno odstopil. Kot je dejal na novinarski konferenci, se na njega v zadnjih mesecih vršijo pritiski, primer okrog zemljišč v Murski Soboti, zaradi katerega je bil v torek skupaj s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem policijsko pridržan, pa je "čist".

SNS: Pri preiskavi Jelinčiča gre za pritlehno podtikanje

V poslanski skupini (PS) SNS z "ogorčenjem opazujejo pritlehno podtikanje kriminalnih dejanj podkupovanja" vodji PS SNS in predsedniku stranke Zmagu Jelinčiču. Ob tem ocenjujejo, da v ozadju stoji stranka LDS in še posebej njena predsednica in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, so sporočili iz poslanske skupine.

Poskus diskreditacije Jelinčiča kot tudi kmetijskega ministra v odstopu Milana Pogačnika s strani Kresalove po mnenju PS SNS postavlja "dvome o pravnosti celotne države ter dokazuje da si lahko nekateri ljudje podredijo in zlorabijo celotno ministrstvo".

PS SNS poudarja korektnost in profesionalnost organov pregona tekom torkove kriminalistične preiskave, a hkrati opozarja na odredbo preiskovalnega sodnika, ki dovoljuje izvedbo preiskave tudi v nočnih urah. To pa je bilo po navedbah PS SNS značilno za nacistično Nemčijo, in tega se praviloma ni posluževala niti SFRJ, menijo v tej poslanski skupini.

Tako se v PS SNS poraja vprašanje, ali sploh še sme glasovati po svojem prepričanju oz. ali bi morala pridobiti predhodno soglasje organov pregona, tudi ko glasuje o koalicijskih zakonih.

Zmago Jelinčič je danes tudi podal zahtevo za čimprejšnji sestanek predsedstva SNS, ki bo obravnaval vpletenost Srečka Prijatelja v aktualne dogodke ter sprejel odločitev o njegovi izključitvi iz stranke in iz poslanske skupine, še dodajajo iz PS SNS.

Jelinčič: Preiskava zoper mene in Pogačnika je končana

Notranja ministrica Katarina Kresal "je dosegla svoje, kar je hotela in načrtovala", je v odzivu na odstop ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika dejal prvak SNS Zmago Jelinčič. Tako namreč po njegovem v DZ ne bo razprave o bulmastifih. Prvak SNS sicer meni, da je zanj in za Pogačnika preiskava končana, preiskava v aferi bulmastifi pa upa, da ne.

"Minister je odstopil in na ta način v DZ ne bo razprave o bulmastifih, ki bi razkrila marsikakšno ozadje in razkrila, kdo so bili vsi tisti, ki so se udeleževali raznih orgij na Oražnovi ulici. Mogoče bi se izvedelo tudi kaj več o fotografijah, posnetkih in predvsem o udeležencih," je Jelinčič dejal za STA.

Glede zemljišč v Murski Soboti za zagotovitev gradnje letalskega muzeja je povedal, da bi zemljišče prešlo iz lasti države v last občine in tu ne bi bilo nobene spremembe. Po njegovih besedah mora občina dobiti to ozemlje v last, če hoče izvesti vse svoje akte za urejanje zemljišča in da izda gradbeno dovoljenje, sicer se tega ne da narediti in se ne more graditi. "Če je to podkupnina, je treba prijaviti na sodišče gospo Kresalovo, ki je v predvolilnem času t.i. izbrisanim obljubljala, da jim bo izdala odločbe, kar ona sedaj počne. Kresalovo bi morali zapreti zaradi tega," je prepričan prvak SNS.

Premier Borut Pahor je danes zatrdil, da se s tem preiskava ne bo končala. Jelinčič pri tem meni, da se v primeru poslanca SNS Srečka Prijatelja zagotovo ne bo končala, v primeru "mene in Pogačnika pa mislim, da je končana. Če ima Pogačnik še kaj drugega, je to njegova zadeva".

Obenem Jelinčič upa, da se ne bo končala preiskava v aferi bulmastifi in pravi, "naj pridejo na plano imena". "Žal pa verjetno še ne bodo prišle na plano fotografije in posnetki, za katere sem prepričan, da so na varnem," še dodaja.

Minister za kmetijstvo Pogačnik je danes nepreklicno odstopil. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, se na njega v zadnjih mesecih vršijo pritiski, primer okrog zemljišč v Murski Soboti, zaradi katerega je bil v torek skupaj s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem policijsko pridržan, pa je "čist".