Kot so na ministrstvu za kmetijstvo zapisali v današnjem sporočilu za javnost, pri SLS ne povedo, da je ministrstvo potrdilo pravilnost prve odločbe Vursa o humani usmrtitvi in da se je ministrstvo pritožilo zoper sklep upravnega sodišča o odložitvi usmrtitve psov.

"Poleg tega zoper pravnomočno sodbo upravnega sodišča ministrstvo ni moglo vložiti niti pritožbe niti sprožiti revizije. Zakonitost in pravilnost ravnanja ter odločanja ministrstva potrjujejo tudi zaključki nadzora inšpektorata za javno upravo," so poudarili na kmetijskem ministrstvu.

Na ministrstvu so ponovili, da so 18. februarja leta 2008 pri odločanju o prvi pritožbi lastnika psov o humani usmrtitvi uporabili zakon o zaščiti živali iz leta 2007. Ta dovoljuje usmrtitev psa na podlagi hujše poškodbe človeka ali živali, in sicer tudi za postopke, ki so bili začeti že pred uveljavitvijo omenjenega zakona.

Ministrstvo je s tem potrdilo pravilnost prve odločbe Vursa o humani usmrtitvi psov. Poleg tega se je ministrstvo 6. marca 2008 pritožilo zoper sklep Upravnega sodišča RS, ko je slednje s sklepom odločilo, da se usmrtitev psov odloži do pravnomočnosti odločbe Vursa. Vrhovno sodišče je pritožbo ministrstva zavrnilo.

Da je potrebno pri odločanju o usmrtitvi psov uporabiti stari zakon o zaščiti živali, ki je veljal v času napada psov v letu 2006, in ne tistega iz 2007, pa je nato odločilo upravno sodišče in ne ministrstvo. "Za takšno odločitev sodišča minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ne more odgovarjati," so še izpostavili na ministrstvu.

Interpelacija proti Pogačniku

Opozicijski SLS in SDS sta pretekli teden vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra Milana Pogačnika. Kot so povedali v SLS, Pogačniku očitajo nespoštovanje ustave, kršitev slovenske zakonodaje, neupoštevanje javnega interesa, zanikanje stroke in pristranskost vodenja postopka vrnitve dveh bulmastifov Sašu Baričeviču, ki so ga psi ubili v začetku februarja.

Kot pravijo v SLS, je državno pravobranilstvo ugotovilo, da je kmetijsko ministrstvo izdalo nezakonito odločbo v primeru vrnitve bulmastifov lastniku, saj so bila bistveno kršena pravila postopka, zaradi napačno ugotovljenega dejanskega stanja pa je bilo napačno uporabljeno materialno pravo.

Poleg tega je danes poslanec SLS Janez Ribič ministru Pogačniku zastavil poslansko vprašanje v zvezi s primerom vrnitve dveh bulmastifov nazaj lastniku v letu 2009 in ministrovim ravnanjem v zadnjih dneh, v času po vloženi interpelaciji zoper ministra.

Ministra sprašuje, ali je v času po vložitvi interpelacije govoril s katerimi zunanjimi pravnimi strokovnjaki, ki so v zadnjih dneh javno izrazili svoje strokovno stališče v zvezi z (ne)zakonitostjo postopka vrnitve dveh bulmastifov nazaj lastniku, in poskušal doseči, da bi omilili ali spremenili svoje neodvisno in kritično strokovno stališče.

Pogačnik je v sporočilu za javnost izpostavil, da v času po vložitvi interpelacije ni govoril z nobenim zunanjim pravnim strokovnjakom, ki je v zadnjih dneh javno izrazil svoje strokovno stališče v zvezi s postopkom vrnitve dveh bulmastifov nazaj lastniku.

Prav tako tudi ni govoril in/ali se srečal s katerim od predstavnikov oz. sodnikov upravnega sodišča oziroma senata upravnega sodišča, ki so v zadnjih dneh javno izrazili možnost, da je pri njihovem delu v primeru vrnitve dveh bulmastifov nazaj lastniku lahko prišlo do napak. Odločno tudi zavrača namigovanja, da bi poskušal doseči, da bi kdorkoli od pravnih strokovnjakov omilil ali spremenil svoje neodvisno in kritično strokovno stališče.