Dvomi se tudi o tem, ali je bila komisija res neodvisna, kot trdijo na ministrstvu, ko pa je lahko najmanj tretjino od treh članov komisije predlagal lastnik živali. So bili v komisiji res kompetentni strokovnjaki, saj naj bi veterinarja vanjo imenovala Veterinarska zbornica, tam pa trdijo, da s tem niso imeli nič. Dva kinologa pa je kmetijsko ministrstvo izbralo tako, da so »šli pogledat na spletno stran Kinološke zveze Slovenije in ju izbrali popolnoma naključno«.

»Dr. Baričeviča sem osebno poznal. Njegova smrt me je zelo prizadela. Kot predsednik vlade pa moram ravnati kolikor je mogoče racionalno in čim manj čustveno. Ali je kdo kaj spregledal, ali je kdo kaj zamudil, ali kdo ni česa opravil, a bi moral, vse to moramo pogledati kot celoto, da bomo znali najprej poskrbeti za to, da se take tragedije, kolikor je le mogoče, ne bodo več dogajale. In potem bomo seveda ugotovili tudi odgovornost.« Tako je predsednik vlade Borut Pahor včeraj odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je ta tragični dogodek dovolj za odstop kmetijskega ministra Milana Pogačnika.

Kruti smrti Saša Baričeviča bi se bilo mogoče izogniti, če bi pristojni poslušali strokovnjake – tako kinologe kot veterinarje – ki so svarili, da nevarna bulmastifa Atlas in Yoj, ki sta 15. marca 2006 hudo poškodovala sprehajalca Vladimirja Megliča, nikoli več ne bi smela bivati skupaj z bulmastifom Atosom. Ta se je med napadom na Megliča umaknil v avto, zato so ga lastniku vrnili že pred slabima dvema letoma. Veterinarski inšpektor Uroš Andrenšek je za Atlasa in Yoj izdal tri odločbe o njuni humani usmrtitvi, saj je ocenil, da sta prenevarna za ljudi. A so vse tri »padle« zaradi »spretnih« pravnikov odvetniške pisarne Mira Senice, zato je dr. Baričevič od 23. junija lani znova živel s tremi nevarnimi bulmastifi...

O neodvisnosti in soglasnosti...

Za to, da je dobil nazaj tudi Atlasa in Yoj, je v veliki meri zaslužno kmetijsko ministrstvo (MKGP), ki je, potem ko je upravno sodišče odločilo, da morajo veterinarji znova pretehtati, ali obstaja za živali še kakšna druga rešitev kot usmrtitev, izdalo odločbo, da se pod določenimi pogoji lahko vrneta k lastniku. Te pogoje je določila tričlanska »neodvisna« skupina strokovnjakov (v njej so bili kinologa Alenka Černe in Franc Šterman ter veterinar Marjan Kastelic), ki naj bi po zagotovilih kmetijskega ministrstva sprejela soglasno odločitev, da smeta psa domov.

Prav v zvezi s to komisijo pa se postavlja kopica vprašanj, v katera se bo moral poglobiti tudi premier Borut Pahor, preden se bo odločil, ali ne bo s seznama ministrov nemara izbrisal še enega predstavnika, kot bi rekel poslanec Jožef Jerovšek. Ključno vprašanje je, zakaj je kmetijsko ministrstvo imenovalo še tretjo strokovno komisijo (dve sta prej že ocenili, da bulmastifi Atlas, Yoj in Atos nikoli več ne smejo bivati na istem dvorišču), zakaj je bila tretja komisija v povsem spremenjeni sestavi in ali je bila res neodvisna, ko pa je MKGP pri imenovanju članov komisije delno sledilo predlogu stranke v postopku, torej Saša Baričeviča oziroma njegovega zastopnika Mira Senice. To pomeni, da je lahko lastnik v tričlansko komisijo predlagal najmanj tretjino članov!

Minister Milan Pogačnik vztrajno ponavlja, da je veterinarja Marjana Kastelica v komisijo predlagala Veterinarska zbornica (VZ), a tudi to ne drži. Borut Zemljič, predsednik strokovne komisije pri VZ, zagotavlja: »Nismo dobili niti uradnega niti neuradnega poziva, naj predlagamo svojega člana. In tudi če bi ga, bi odgovorili, da v Sloveniji ne poznamo veterinarskega strokovnjaka za ocenjevanje vedenja psov.«

Da ni strokovnjak za vedenje psov, je ugotovil tudi Marjan Kastelic, a šele ko se je bilo treba podpisati pod strokovno mnenje, da se Atlas in Yoj pod določenimi pogoji lahko vrneta k Baričeviču. Zato je priložil ločeno mnenje, v katerem je navedel le podatke o zdravstvenem stanju psov, ki pa jih je poznal še iz zavetišča Gmajnice, kjer sta bivala in kjer prav Kastelic opravlja veterinarsko dejavnost. Strokovnjaki bodo zato morali tudi povedati, ali ne gre v tem primeru celo za navzkrižje interesov?!

Ograja mu je rešila življenje

Nenavaden je bil tudi postopek izbire kinologov, ki sta sodelovala v strokovni komisiji za ocenjevanje vedenjskih lastnosti Atlasa in Yoj. Pravnica na MKGP Tanja Hofman ga je takole opisala: »Šli smo pogledat na spletno stran Kinološke zveze Slovenije in popolnoma naključno, ne da bi kdo vedel za to, izbrali dve osebi. Pri izbiri so bili pomembni le naziv in reference.« Branku Pušu, članu upravnega odbora Kinološke zveze Slovenije (KZS), se zdi tak postopek precej nenavaden. Sam je bil namreč član prve ocenjevalne komisije, ki je, tako kot druga, ocenila, da so omenjeni trije bulmastifi prenevarni, da bi živeli skupaj, zato je predlagala, naj enega obdrži lastnik, druga dva pa razselijo vsakega v svojo državo. To komisijo je imenovala veterinarska uprava, in sicer na podlagi predloga Kinološke zveze Slovenije (KZS). »Zakaj pri sestavljanju zadnje komisije niso zaprosili za mnenje KZS, ki ima 300 inštruktorjev šolanja psov in ki deluje že 90 let, ne vem. Čudi me tudi, zakaj se niso oprli na sodne izvedence za kinologijo,« se sprašuje Puš.

Njegova komisija je Baričevičeve bulmastife ocenjevala septembra 2006, tudi tako, da so zaigrali prizor, kakršen se je pripetil med napadom na Stanislava Megliča. To pomeni, daje bila psica v prtljažniku, mladiča pa na zadnjih sedežih avtomobila, ki so ga parkirali za visoko ograjo. Lastnica Zora Roter je bila ob avtomobilu, kinolog Branko Puš pa na drugi strani ograje. »Ko sem se bližal avtomobilu, so psi pobesneli in planili proti meni. Le visoki ograji se lahko zahvalim, da sem danes še živ. Ničesar nisem imel v roki (med napadom na Megliča naj bi pse zmotil mobilni telefon, op. p.), tudi pogleda nisem usmeril v pse, nisem mahal, le sprehajal sem se. Za nas se je zadeva takrat končala. Ocenili smo, da štirimesečna prevzgoja psov ni bila uspešna, in odsvetovali, da bi še kdaj bivali skupaj, saj lahko v tropu postanejo zelo nevarni,« se spominja Puš.

In ne dopušča, da bi bilo mogoče popadljive bulmastife do junija 2009, ko je povsem druga strokovna komisija ocenila, da se lahko vrnejo k lastniku, s prešolanjem socializirati. »Baričeviču sem takrat povedal: če bodo vsi skupaj, so trop in se lahko obrnejo tudi proti vam. A mi je ironično odgovoril: 'Preveč gledate ameriške filme in Discovery,'« pravi Branko Puš.