"V letu 2009 so se nadaljevali procesi, ki so se začeli 2008. Takrat so cene nepremičnin dosegle zgornjo mejo kupne moči kritične mase kupcev. Ljudje so prenehali kupovati, ker so bile cene previsoke. Število transakcij z nepremičninami se je močno zmanjševalo, kar kažejo podatki Geodetske uprave RS in zmanjševanje je trajalo vse do začetka jeseni 2009. Drugi pomembni razlog je gospodarska kriza, ki se je lani močno pokazala tudi v Sloveniji. Ljudje nimajo zaupanja v stalnost zaposlitve in prihodkov v prihodnosti, zato so se odpovedali večjim nakupom, predvsem pa tistim, ki zahtevajo zadolževanje za daljše obdobje," ocenjujejo na SLONEP.netu.

Nadaljnje padanje cen rabljenih stanovanj bo po njihovem mnenju tesno povezano z dogajanjem na trgu novogradenj, kot naj bi dokazovala jesenska ustavitev padanja cen rabljenih stanovanj. "Prodajalci novogradenj so nekaj časa spuščali cene predvsem v obliki popustov in drugih ugodnosti, ki so jih obljubljali potencialnim kupcem. Predvidevamo lahko, da so za jesen optimistično pričakovali večje povpraševanje in so cene prenehali spuščati, kar se je odrazilo tudi na trgu rabljenih stanovanj," menijo pri SLONEP.netu.

Pri tem, kot opozarjajo, ne smemo pozabiti niti dejstva, da imamo v Sloveniji je zelo velik delež lastniških stanovanj, po podatkih popisa prebivalstva iz leta 2002 kar 92 odstotkov. "To pomeni, da ima večina prebivalstva tako ali drugače rešen stanovanjski problem. Ocenjujemo, da se velik del nakupov izvede po principu prodam staro stanovanje, kupim novega. V danih razmerah se je trg znašel v začaranem krogu, saj potencialni kupci ne uspejo prodati starega stanovanja, ker imajo nastavljeno previsoko ceno, novega pa ne morejo kupiti, ker potrebujejo sredstva, ki so vezana v starem stanovanju. Staremu stanovanju cene ne morejo spustiti, ker potem ne bodo imeli dovolj sredstev za nakup novega. Ta začaran krog lahko vzdržuje cene nepremičnin stabilne, kljub temu da se na trgu le redko sklepajo posli."

Oživitev nepremičninskega trga bo po oceni SLONEP.neta v veliki meri odvisna od tega, kako se bodo vedli prodajalci novogradenj. "Če bi ti bistveno spustili cene, obenem pa pomagali pri prodaji kupčevega starega stanovanja, bi trgovanje na trgu ponovno zaživelo. Prodajalci novogradenj pa imajo težavo, ker so gradnjo financirali z bančnimi krediti, ki so jih zavarovali z novogradnjami. Če jim ceno spustijo, bodo morali zagotoviti dodatna jamstva, kar pa naj bi za večino predstavljalo veliko težavo. Zato cen ne spuščajo, obenem pa se z bankami dogovarjajo za reprogramiranje kreditov, saj niti ni v interesu bank, da bi gradbinci propadli in bi jim ostala neprodana stanovanja, ki bi jih morale pod ceno prodati na trgu. Na kakšen način bo trg izstopil iz tega začaranega kroga, ni mogoče napovedati, ena izmed možnih rešitev pa je propad enega ali dveh velikih investitorjev in prodaja zaseženih stanovanj po bistveno nižjih cenah na trgu," še ocenjujejo pri SLONEP.netu.