Juri meni, da je prav, da je to stališče spoznala tudi tuja diplomacija, predstavitev Janše pa je koristna tudi z vidika parlamentarne razprave o potrebni večini za ratifikacijo arbitražnega sporazuma. Zdaj je namreč jasno, da si opozicija za dvotretjinsko večino prizadeva zgolj zato, da prepreči sprejetje sporazuma in nadaljnje iskanje rešitve spora, "ki škoduje interesom obeh držav in Evropske unije," je v sporočilu za javnost zapisal Juri.

Kot so v petek sporočili iz SDS, se je Janša v petek ločeno sestal z veleposlaniki Nemčije, Velike Britanije, Španije in Brazilije. Sogovorniki so se dotaknili predvsem aktualnih vprašanj, povezanih z reševanjem posledic finančne in gospodarske krize ter zunanjepolitičnih izzivov, med drugim tudi vprašanja arbitražnega sporazuma. Janša je pri tem poudaril, da je sporazum za Slovenijo slab, saj ne zagotavlja stika slovenskih teritorialnih voda z mednarodnim morjem.

Juri je še izrazil dvom, da je Janši sogovornike uspelo prepričati, da je sporazum slab. Kot je še zapisal, je sporazum nastal ob posredovanju Evropske unije, Janša pa je kot predsednik vlade leta 2007 na Bledu "načelno pristal na (za Slovenijo) bistveno manj ugodno obravnavo mejnega spora na Meddržavnem sodišču v Haagu".