Mešane patrulje niso novost, izvajajo jih že dobro leto, nove so le dodatne pristojnosti redarjev. Približno trije odstotki prekrškov za globe, ki so jih redarji izdali včeraj, izvirajo iz novih pristojnosti, je povedal župan Zoran Janković. Slab mesec lahko redarji kot policisti na občinskih cestah ukrepajo v primeru nepravilnega prečkanja ceste, napačne uporabe luči na vozilu, uporabe prenosnih telefonov med vožnjo, uporabe varnostnega pasu, glede razvrščanja v križiščih, neupoštevanja signalizacije ter nepravilne smeri vožnje.

Prav slednjo Anton Vozel iz Mestnega redarstva ocenjuje kot najbolj dobrodošlo spremembo, saj pravi, da so veliko prekrškarjev, ki so vozili v napačni smeri, zalotili že prej, a niso imeli pristojnosti ukrepati, sedaj pa jih lahko ustavijo. "Prav tako bomo odslej ukrepali glede prehitre vožnje, a ne tako kot policisti, ki merijo hitrost z mobilnim radarjem, temveč s stacionarnim merilnikom, prekrškar pa bo kasneje po pošti dobil fotografijo in globo."

Seveda pa sedaj nove pristojnosti redarjev sovpadajo s pristojnostmi policistov, torej lahko v določenem primeru ukrepajo oboji. A zmede ne bo, zagotavljajo tako na policiji kot redarstvu. "Če bosta oba navzoča, bo ukrepal policist, saj bo on tisti, ki bo vodil postopek naprej," pravi Vozel. Torej tudi ni dilem, denar od plačila globe gre v tem primeru v državni in ne občinski proračun.

Sicer pa bo to, kdo bo ukrepal, odvisno od situacije, dodaja Vinko Stojnšek s Policijske uprave Ljubljana. "V primeru razbijanja uličnih svetilk, kjer gre za kaznivo dejanje, bo ukrepal policist, saj bo on tisti, ki bo vodil postopek naprej, v primeru grafitiranja in pisanja po stenah, kjer gre zgolj za prekršek, pa lahko ukrepa tudi redar, v praksi pa bo ukrepal tisti, ki bo prvi na kraju dogodka." Sicer pa načeloma velja, da je šef patrulje policist.