Glavni namen in področje delovanja sveta je medresorsko usklajevanje dela in priprava ter izvajanje akcijskega programa na tem področju, sodelovanje pri izdelavi strokovnih podlag za predpise in dajanje strokovnih mnenj k drugim pomembnejšim odločitvam.

Svet je sestavljen iz predstavnikov ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstva za okolje in prostor, izobraževalnih in strokovnih institucij ter nevladnih organizacij. Člani sveta so na ustanovni seji za svojega prvega predsednika izvolili Jožeta Ileršiča, predstavnika kmetijskega ministrstva.

Svet bo po napovedih ministrstva s svojim delovanjem pripomogel k večji usklajenosti dela na področju genskih virov in vključevanju pobud širše strokovne javnosti in nevladnih organizacij. Obravnaval bo vsa pomembnejša gradiva in usmerjal delo na področju ohranjanja in trajnostne rabe rastlinskih in živinorejskih genskih virov.

Večji poudarek bo dan trajnostni rabi genskih virov, to je reji živali avtohtonih in tradicionalnih pasem na kmetijah in uporabi starih avtohtonih sort kmetijskih rastlin v pridelavi. S tem se ohranja oziroma povečuje biotska raznovrstnost v kmetijstvu, pravijo na ministrstvu.

Pri tem dodajajo, da imajo živinorejski in rastlinski genski viri pomembno vlogo pri zagotavljanju prehranske varnosti sedanjim in bodočim generacijam. Uvajanje gospodarsko donosnejših pasem domačih živali v zadnjih desetletjih je povzročilo, da manj proizvodne pasme izginjajo ali se s križanjem zlijejo z drugimi pasmami. Stare avtohtone sorte kmetijskih rastlin pa so pridelovalci nadomestili z novejšimi, bolj produktivnimi sortami.

Izgubljanje biotske raznovrstnosti pri posameznih vrstah domačih živali in kmetijskih rastlinah ter erozija genskih virov ne ogrožata le prehranske varnosti potrošnikov, pač pa tudi trajnostni razvoj ter preživetje podeželskega prebivalstva, opozarjajo na ministrstvu.

Ohranjena raznolikost živinorejskih in rastlinskih genskih virov za prehrano in kmetijstvo pa lahko omogoči kmetovalcem, da bodo kos sedanjim in bodočim izzivom zaradi spremenjenih pogojev kmetovanja ter sprememb okolja vključno s podnebnimi spremembami.

Člane sveta je kmetijski minister Milan Pogačnik imenoval z odločbo 3. avgusta 2009. Podlaga za ustanovitev sveta je bila podana z novim zakonom o kmetijstvu iz leta 2008.