Kot je za spletni portal 24ur.com povedala namestnica informacijske pooblaščenke Kristina Kotnik Šumah, je bilo v prijavi informacijskemu pooblaščencu navedeno, da so nezakonito izmenjali podatke za 2000 oseb, vendar je urad v inšpekcijskem postopku odkril kršitve le za 26 oseb.

Urad je izrekel najvišjo globo v zgodovini, navajajo mediji. Ker gre v tem primeru za prekršek v steku, je urad informacijske pooblaščenke izrekel globo za vsak ugotovljen prekršek. To je za zavarovalnico Tilia naneslo 108.420 evrov, za Vzajemno 112.000 evrov in po 20.000 evrov za vse odgovorne osebe. Kotnik Šumahova je povedala, da je Tilia globo že plačala v polovičnem znesku.

Za vsak prekršek namreč velja, da ga lahko v osmih dneh plačaš v polovičnem znesku. Posamezniki lahko zoper izrečeno globo zahtevajo tudi sodno varstvo, v Vzajemni so se tako na izdano odločbo že pritožili.

V inšpekcijskem postopku pa so na uradu informacijske pooblaščenke odkrili tudi sum na druge kršitve, ki pa niso v pristojnosti pooblaščenca, zato so informacije o tem posredovali naprej na okrožno državno tožilstvo. Šlo naj bi namreč za sum ponarejanja podpisov v okviru sklica skupščine, še poročajo spletni mediji.