V Dnevniku smo sicer že pred dvema mesecema na podlagi naših informacij napovedali vložitev prvih ovadb v zadevi Patria do konca letošnjega leta. Zdaj je očitno, da je tožilstvo šlo še dlje. Po tistem, ko so prejeli ovadbe od policije, so tožilci (preiskavo vodi tožilka Branka Zobec Hrastar) na sodišče vložili kar neposredni obtožni predlog - to pomeni, da bo sodišče, če bodo izpolnjeni pogoji, razpisalo glavno obravnavo. V tem primeru bosta Erjavec in Gutman kmalu sedla na zatožno klop. Treba je še povedati, da so preiskovalci pri kaznivem dejanju nevestnega dela v službi lovili zadnje dneve pred zastaranjem, saj bodo 19. decembra minila tri leta od podpisa pogodbe o nakupu oklepnikov patria. V postopku naj bi bila tudi ovadba zoper glavnega slovenskega pogajalca v zadevi Patria brigadirja Dragana Bavčarja, vendar naj bi to zamisel preiskovalci v tej fazi opustili.

Karl Erjavec in Albin Gutman sta bila, prvi kot minister, drugi kot načelnik generalštaba, ključna akterja v času sklenitve pogodbe za nakup oklepnikov patria v vrednosti 278 milijonov evrov. V Dnevniku smo kmalu po sklenitvi pogodbe začeli opozarjati, da je konfiguracija kupljenih oklepnikov "invalidna", da je oborožitev patrij neustrezna in da z njimi ne bo možno doseči nacionalnih in zavezniških ciljev. Vsa ta dejstva je Karl Erjavec poskušal skriti tako, da je vsebino pogodbe, predvsem pa konfiguracijo oborožitve, skril za oznako zaupnosti. Sedanja obrambna ministrica Ljubica Jelušič je ob nastopu mandata te podatke razkrila in obenem povedala, da se "bomo pred zavezništvom morali posipati s pepelom". Od takrat je tudi uradno potrjeno, da Slovenija s kupljenimi patrijami ne bo uspela sestaviti niti enega srednjega bataljona, saj jim primanjkuje ognjene moči.

V Dnevniku smo pred tedni objavili navodilo, s katerim je Karl Erjavec v začetku decembra 2006 vojski naročil naj stornira dotedanji strokovno utemeljen predlog za nakup oklepnikov in pripravi predlog, pri katerem se je kot minister moral zavedati, da s predvideno konfiguracijo nakupa ne bodo doseženi cilji, ki jih je postavil državni zbor. Tudi računsko sodišče je pri reviziji smotrnosti nakupa oklepnikov patria našlo vrsto vprašljivih potez ministrstva pod vodstvom Erjavca. Nedvomno so tudi dokazali, da je ministrstvo kar sredi postopka popolnoma spremenilo predmet naročila, kar je povsem v nasprotju z duhom zakona o javnih naročilih.

Preiskovalci bodo po vložitvi obtožnega predloga zoper Erjavca in Gutmana nadaljevali delo. Pričakujemo lahko še vložitve ovadb zaradi zlorabe uradnega položaja, ko se bo krog osumljencev najverjetneje razširil. Prav tako pa preiskava še vedno teče v smeri sumov korupcijskih kaznivih dejanj, česar je osumljen tudi nekdanji predsednik vlade Janez Janša.

Karl Erjavec je včeraj povedal, da se veseli, da bo lahko na sodišču dokazal, da je nedolžen. Albin Gutman pa z obtožnim predlogom še ni seznanjen.