Kot so sporočili iz SDS, je poslanska skupina Evropske ljudske stranke, katere članica je tudi SDS, na spletni strani objavila odziv na odlikovanje Ertla. Poslanska skupina Evropske ljudske stranke tako zavrača "sistematično spodbujanje promocije komunističnih simbolov in diktatorjev v nekaterih državah članicah".

Letos je ena od ulic v Ljubljani dobila ime po diktatorju Josipu Brozu Titu, predsednik Slovenije Danilo Türk pa je nekdanjemu načelniku tajne komunistične policije Udbe Tomažu Ertlu na predvečer obeležitve demokratičnih sprememb podelil nacionalno priznanje, so zapisali na spletni strani.

Ob tem je Daul dejal, da ta dejanja revidirajo zgodovino in ponovno ustvarjajo delitve v družbi, kot tudi dajejo slab zgled mladim generacijam in upočasnjujejo celjenje ran v družbah, ki končujejo prehod v demokracijo. To pa po njegovih besedah daje še posebej negativno sporočilo domači in mednarodni javnosti ter mlajšim generacijam.

Spomnimo, da je predsednik Türk za zasluge v času akcije Sever s srebrnim redom za zasluge odlikoval Tomaža Ertla, ki je v času priprav na preprečitev t.i. mitinga resnice leta 1989 vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in akcijo Sever. Odlikovanje je naletelo na številna nasprotovanja in proteste, v SDS so zaradi tega predsednika republike tudi pozvali k odstopu.