V prejšnjem mandatu je bil ključni človek v tako imenovani aferi Sova, saj se je afera novembra 2006 začela prav z njegovim vstopom v tajni objekt Sove na Malem trgu v Ljubljani. Zanimivo je, da v vsem mandatu prejšnje vlade Lavriha, čeprav je imel visok položaj svetovalca za nacionalno varnost, nismo smeli nikoli intervjuvati. Janšev kabinet ga je vedno tudi skrival pred javnostjo, zato nimamo nobene njegove fotografije. Prijel se ga je vzdevek človek brez obraza.

Nekdanji predsednik komisije za nadzor tajnih služb Pavle Gantar in predsednik državnega zbora o Lavrihovi zaposlitvi: "Kot predsednik državnega zbora nimam vpliva na kadrovanje poslanske skupine SDS. Kot nekdanji predsednik komisije za nadzor tajnih služb pa bi rekel, da je Lavrihova vloga, najmanj, kar je, sporna. Predvsem glede na to, da je nepooblaščeno vstopil na tajno lokacijo Sove na Malem trgu 10 in s tem pripomogel k njenemu razkritju. To je škodljivo za delo obveščevalne službe. Ampak to so v tedanji vladi šteli kot zaslugo. Zato s tega vidika nisem začuden zaradi njegove zaposlitve v poslanski skupini SDS. Seveda pa niti malo nisem proti tej zaposlitvi."

Bivši opozicijski poslanec Dušan Kumer (SD), ki je leta 2007 nekaj časa vodil komisijo za nadzor tajnih služb, ima o Lavrihovem delu posebno mnenje: "Menim, da takratno dogajanje, ki ga je začel kabinet premierja Janše, ni bilo v okviru zakona. Bilo je tudi nekorektno. Lavrih je vstopil v Sovo, še preden je bila ustanovljena vladna (Šturmova) delovna skupina. Zanimivo, da v vsem prejšnjem mandatu Lavriha nisem imel priložnosti spoznati. Videl sem ga samo na posnetku nadzorne kamere v Sovi, ko se je neko nedeljo srečal s takratnim direktorjem Sove Matjažem Šinkovcem."

Izvedeli smo tudi, da naj bi nekdanji predsednik odbora za obrambo Anton Anderlič (LDS) nekaterim poslanskim kolegom ob informaciji, da je Lavrih zaposlen v državnem zboru, svetoval, naj skrbno zaklepajo svoje pisarne. Na vprašanje, ali je to res, nam je odgovoril: "Glede na to, da je poslanska skupina SDS zahtevala obravnavo odtekanja zaupnih podatkov, ocenjujem, da s svojimi novimi okrepitvami (strokovni sodelavec je postal tudi Dragutin Mate) očitno skrbno spremljajo posledice svojega ravnanja. Očitno imajo kakšne podatke, ki jih lahko zbirajo samo na način, kot to počno obveščevalci. Zato je samozaščitno ravnanje poslancev zelo potrebno."

V državnem zboru so nam včeraj povedali, da je Lavrih po izobrazbi diplomirani upravni organizator, v parlamentu je zaposlen od 1. decembra in da sodi v 38. plačni razred. Izbirni proces pa je v celoti izpeljala poslanska skupina SDS.