Srednja gostinska in turistična šola Radovljica je včeraj na Bledu pripravila srečanje s svetovalnimi delavkami na osnovnih šolah, da bi prek njih učencem predstavili ta dva zanimiva poklica, ki nimata zgolj slabih plati, kot so nizke plače in nemogoč delovnik.

Čeprav so povabili prek 60 svetovalnih delavk, pa se jih je zanimive predstavitve udeležilo zgolj slabih dvajset. Med drugim so lahko slišali tudi to, da ni nujno, da je plača v gostinstvu slaba. "Vem, vsak starš bo najprej vprašal, kakšna je plača. Če si dober, lahko tudi dobro zaslužiš. Res pa je, da se je treba stalno izobraževati, da je za dobro plačo treba trdo delati in da je to potem kar način življenja. Poznam fante na Bledu iz mojega poklica, ki zaslužijo krepko prek dva tisoč evrov," je povedal nekdanji dijak srednje gostinske šole, danes pa vodja gostinstva v hotelu Triglav na Bledu Uroš Štefelin. Podobnega mnenja je tudi vodja strežbe v tem hotelu Damir Salkič: "V osnovni šoli sem si sila želel ostati zgolj in samo športnik, ker je takrat veljalo mnenje, pojdi na gostinsko, češ ta je lahka, sem se tako tudi odločil. A je glede na moje izkušnje prav tako miselnost treba preseči. Danes opravljam zanimiv, dinamičen poklic, ki mi nenazadnje prinaša tudi zelo dobro plačo. Zagotovo je to poklic za mlade, ki vedo, kaj hočejo in ki nekaj želijo v življenju tudi doseči."

Svetovalna delavka na osnovni šoli v Medvodah Marjeta Pustoslemšek je tovrstna srečanja ocenila kot zelo koristna, še bolje bi bilo, če bi učence na kraju samem seznanili s takimi poklici, tako da bi, recimo, obiskali kakšno restavracijo, gostilno. Mimogrede, gost srečanja, znani radovljiški gostilničar Jože Andrejaš, je svojo gostilno Lectar takoj ponudil za tovrstne namene. "S poklici je otroke treba seznanjati že v šestem razredu, saj so takrat najbolj dovzetni za nasvete. Otroci sicer rečejo, naj jim povem, kje bo treba najmanj delati za največ denarja. Tako je očitno mišljenje tudi v družinah, zato je pri usmerjanju otroka na poklicno pot nujno sodelovanje šole in staršev. Drži pa, da je za otroke to izredno zahtevno obdobje za tako, za mnoge življenjsko odločanje," je še razložila svetovalna delavka Marjeta Pustoslemšek.

Ob tem je treba dodati, da se je med delodajalci povpraševanje po kuharjih in natakarjih v zadnjih petih letih povečalo za 81 odstotkov. Sedem odstotkov delovno aktivnega prebivalstva je zaposlenega v gostinstvu, kar pomeni 34.000 delovnih mest, trend naraščanja povpraševanja pa se nadaljuje. Prostih mest v srednji gostinski šoli v Radovljici je vsako leto dovolj, možnosti nadaljevanja šolanja so odprte za vse, očitno pa tudi službe. A dobro plačane le za tiste najboljše.