Včeraj smo namreč v Dnevniku poročali, da je Zagožen preiskovalcem med zaslišanjem zamolčal pomembno dejstvo, da se je leta 2005 srečal z glavnimi akterji zadeve Patria Črnkovičem, Hansom Wolfgangom Riedlom in še nekom iz Patrie. Zagožen je preiskovalce celo zavedel z izjavo, da se je z dobaviteljem patrij Ivanom Črnkovičem v zadnjih letih srečal samo dvakrat, in še to "na proslavi, mimogrede". Podatek o sestanku leta 2005 je v zadevi Patria pomemben, saj se je to dogajalo pred uradnim zbiranjem ponudb na obrambnem ministrstvu, torej v času, ko je Patria v Sloveniji lobirala za pridobitev posla, kar zdaj preiskujeta tudi policiji Slovenije in Finske.

Zalokar-Oražmova nam je včeraj povedala, da je bila parlamentarna preiskava v prejšnjem mandatu politično onemogočena, da pa je bilo celotno gradivo, vključno z vsemi zaslišanji, predano državnemu tožilstvu, ki je to tudi zahtevalo. To pomeni, da tožilstvo v tem trenutku razpolaga z vsemi dokumenti, iz katerih lahko ugotovi, ali je v Zagožnovem primeru šlo za krivo pričanje. "Tisto, kar Zagožen danes pravi, da vprašanja niso bila dovolj direktna, se mi zdi sprenevedanje in izmikanje, saj je bil kot priča že na začetku zaslišanja pozvan, naj pove vse, kar ve o zadevi. Pričakujem, da bo tožilstvo ustrezno ukrepalo, tako kot je ukrepalo leta 2003, ko je v zadevi Petek ovadilo koroškega podjetnika Dušana Kudrnovskega zaradi krivega pričanja v zvezi s preiskavo v zadevi Petek," nam je povedala Zalokar-Oražmova. Tožilstvu smo včeraj popoldne poslali vprašanje, ali bodo sum krive izpovedbe pri Zagožnu preiskali, odgovore pričakujemo danes.

Krivo izpovedbo je v času Zagožnovega pričanja opredeljeval kazenski zakonik v 289. členu, zagrožena pa je zaporna kazen v trajanju do dveh let. Pravni strokovnjak dr. Miro Cerar nam je včeraj povedal, da lahko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poda vsak, kdor je s takšnim sumom seznanjen, nato pa morajo organi odkrivanja in pregona ravnati v skladu s svojimi pooblastili.

Sicer pa je Zagožen pisanje Dnevnika o pomanjkljivostih njegovega pričanja v postopku parlamentarne preiskave označil za prozoren manever in diskreditacijo, s katero želijo avtorji izničiti uspeh Janeza Janše na zaslišanju minuli teden. Sebe Zagožen vidi kot kolateralno žrtev. Spomnimo, da je Janez Janša po prihodu z zaslišanja prejšnji teden sam omenil Jožeta Zagožna. Dejal je, da se v dokumentih, ki so mu jih predstavili na zaslišanju, omenjajo še nekateri nižji uslužbenci ministrstva za obrambo, večkrat je omenjen tudi Jože Zagožen.

Janša takoj po zaslišanju: Vesel sem, da sem lahko pojasnil nekatere zadeve (video)

Cveta Zalokar Oražem po zaslišanju: So krive kritike na račun generalne tožilke? (video)