Ploštajnerjeva je sicer zavrnila ugibanja, da so njeni odločitvi botrovala nesoglasja znotraj vlade, slabo črpanje evropskih sredstev in nezadovoljstvo s strokovno usposobljenostjo zaposlenih v službi, ki jo je vodila.

"Razlogi so dejansko osebne narave. Kar se tiče nesoglasij, v življenju mnogokrat naletimo na nesoglasja, ki pa so v dobršni meri interesa vpletenih strani pogosto relativno lahko rešljiva. Tudi to je del političnega in prav je, da vsak izmed nas ministrov razmišlja s svojo glavo, da si predstavimo različna stališča in potem skupaj težimo k iskanju najboljših rešitev," je dejala ministrica. Ob tem je poudarila, da je sama pri tem v ospredje vedno postavljala javni interes.

Cilji, ki so si jih zadali v službi vlade, ki jo je Ploštajnerjeva vodila manj kot eno leto, so bili po njeni oceni ambiciozni. Kot je dejala, je zadovoljna, ker so uspeli v tem času marsikaj postoriti, "marsikaj pa čaka mojega naslednika ali naslednico".

Med zadevami, ki so jih po njeni oceni naredili zelo dobro in jim posvetili veliko pozornosti, je izpostavila številne poenostavitve na področju izvajanja kohezijske politike, "kar ni bilo lahko delo, ker se zavedamo, v kako kompleksen sistem smo posegali". Navedla je še uvedbo predplačil, pavšalov, DDV kot upravičenega stroška, kar po njeno bistveno spreminja sistem in pogoje pod katerimi prijavitelji izvajajo projekte.

Poenostavili so tudi postopke kontrol in pospešili pripravo zahtevkov za povračilo sredstev iz evropskega proračuna, izboljšali informacijsko podporo kohezijski politiki in podobno. To se odraža tudi v dejstvu, ki ga Ploštajnerjeva ocenjuje kot pozitivno, in sicer da se je v zadnjem obdobju povečalo črpanje evropskih sredstev in da že nekaj mesecev država na tem področju beleži proračunski presežek.

Ministrica je omenila še delo na zakonodajnem področju, zakon o glavnem mestu in zakon o financiranju razvojne podpore Pomurski regiji za obdobje 2010-2015. "Za oba zakona menim, da sta izjemno pomembna. Seveda vsak na svojem področju urejata zadeve, ki so bile že dolgo časa potrebne posebne ureditve," je pojasnila.

Na področju regionalizacije in decentralizacije Slovenije so po besedah ministrice v tem času pospešeno vodili dialog s strokovno javnostjo, ki je trenutno v zaključni fazi. Na tej podlagi bo zdaj sledila priprava zakonodaje. Poudarila je, da brez sodelavcev v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko vsega tega ne bi mogli izpeljati, zato gre po njenih besedah posebna zahvala pravzaprav njim za dobro delo.

Kot je znano, je ministrica, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, minuli teden predsedniku vlade Borutu Pahorju podala odstopno izjavo. Premier je že v petek s tem seznanil predsedstvo največje vladne stranke SD.