Ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko Zlata Ploštajner je, kot nam je sinoči povedala njena tiskovna predstavnica Nina Omerza, na začetku tedna že podala odstopno izjavo, da namerava ob njej odstopiti tudi minister za zdravje Borut Miklavčič, pa je včeraj člane predsedstva Socialnih demokratov (SD) seznanil predsednik te stranke in premier Borut Pahor.

Ploštajnerjeva je o odstopu razmišljala že nekaj časa, v odstopni izjavi je navedla, da ima za to osebne in zdravstvene razloge, o tem pa naj bi podrobneje spregovorila na novinarski konferenci, ki bo na začetku prihodnjega tedna. Karl Erjavec, predsednik DeSUS, ki je Ploštajnerjevo predlagal za ministrico, nam je povedal, da ga je z namero o dostopu seznanila že pred časom, zato je v stranki že sprožil iskanje naslednika. "Nekaj imen imamo pripravljenih, nekateri kandidati so člani naše stranke, a se o njih še nismo uskladili niti s predsednikom vlade niti s preostalimi tremi koalicijskimi partnerkami," pojasnjuje Erjavec. In dodaja, da bo DeSUS vztrajal, da bo to njihov človek, "saj nam po koalicijskem ključu pripadajo tri ministrstva". Je pa Erjavec zanikal, da bi Ploštajnerjevo nasledila njena državna sekretarka Meta Vesel Valentinčič, ki je morala na četrtkovi novinarski konferenci po seji vlade predstaviti vsebino zakona o pomurski regiji, potem ko je ministrico na seji obšla slabost.

Denis Sarkič, tiskovni predstavnik SD, je včeraj zatrdil, da na seji predsedstva stranke niso govorili o morebitnih drugih odstopih ministrov. Nekateri mediji so namreč namigovali, da odhajata tudi minister za promet Patrick Vlačič ter minister brez resorja, odgovoren za razvoj in evropske zadeve, Mitja Gaspari. Vlačič nam je dejal, da je to dezinformacija, saj da ima še veliko energije in volje do ministrskega dela, morebitni odhod za veleposlanika pri OECD pa je zanikal tudi Mitja Gaspari. Zagotovil je, da želi dokončati mandat v vladi, saj je pred njim še polno zanimivih nalog, na primer strukturne reforme, državni razvojni program, strategija razvoja Slovenije... Po informacijah blizu premierja pa smo izvedeli, da je kandidat za veleposlanika pri OECD nekdanji predsednik uprave NLB Draško Veselinovič.