"Vse tri največje Cerkve so me posebej prosile, da bi na mestu urada za verske skupnosti ostal dosedanji direktor Drago Čepar, in jaz o njegovem delu ne morem nič slabega reči," je povedal Pahor. Ob tem je "potrdil domneve, da so njegovi javni 'ukori' generalnemu sekretarju Milanu M. Cviklu, ki je predlagal Aleša Guliča na položaj direktorja urada, povezani s protesti iz cerkvenih krogov".

Na vprašanje, ali to pomeni, da bo moral Cvikl odstopiti s položaja sekretarja, je Pahor odgovoril, da se bosta o tem "posvetovala takoj, ko se bo sekretar vrnil z dopusta". Sicer pa je Pahor, kot navaja Delo, dejal tudi, da nima nič proti Guliču in da je on lahko "zelo dober direktor".

Pahor je sicer že v ponedeljek poslancem dejal, da je od generalnega sekretarja vlade zahteval pojasnilo, zakaj na to mesto ni predlagal dosedanjega direktorja Čeparja, ki naj bi svoje delo dobro opravljal. Ob imenovanju Guliča za direktorja je Pahor sicer pojasnil, da je tudi sam Čeparja prosil, naj še naprej vodi urad, potem pa si je premislil zaradi revizijskega poročila, ki je odkrilo nepravilnosti.

Nepravilnosti pri dodelitvi sredstev Srbski pravoslavni cerkvi

Kot smo poročali danes, je revizijsko poročilo razkrilo več nepravilnosti pri delovanju urada pod Čeparjevim vodstvom, pri dodelitvi sredstev Srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani pa naj bi notranja revizija ugotovila celo sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja.

Urad naj bi namreč po njihovih navedbah Srbski pravoslavni cerkvi brez javnega razpisa dodelil 500.000 evrov proračunskih sredstev za gradnjo župnišča v Ljubljani. Večina drugih ugotovljenih nepravilnosti pa se nanaša na to, da posamezne verske skupnosti, ki so jim bila dodeljena sredstva, niso predložile poročil o njihovi porabi, s čimer je bila opuščena dolžnost poročanja. Kot uradu očita revizijsko poročilo, je bil opuščen nadzor nad porabo proračunskih sredstev v postopkih dodeljevanja pomoči verskim skupnostim.

***Prispevek si lahko podrobneje preberete tukaj***

Redna notranja revizija poslovanja urada za verske skupnosti za obdobje 2006-2009 je po neuradnih informacijah pokazala, da notranje kontrole na uradu v celoti ne zagotavljajo učinkovite in racionalne porabe proračunskih sredstev. Nekatere nepravilnosti so se ponavljale skozi celotno proračunsko obdobje. Ugotovili naj bi tudi, da so urad od ministrstva za finance že leta 2004 opozorili na določene nepravilnosti, vendar pa priporočila proračunskega inšpektorja ni v celoti upošteval.

Brez jasnih kriterijev za financiranje verskih skupnosti

Proračunska inšpekcija je že pred leti v uradu za verske skupnosti ugotovila nepravilnosti, padali so očitki, da urad pod Čeparjevim vodstvom nima izdelanih jasnih kriterijev za financiranje verskih skupnosti, da se ne odziva pravočasno na vloge verskih skupnosti za registracijo, nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek pa je Čeparju v letnem poročilu leta 2004 očital tudi nestrpnost. Čepar nepravilnosti iz minulih let ni odpravil in ravno to naj bi bil razlog, da je moral oditi.

Kot navaja, je Pahor prejšnji teden na obisku v Vatikanu dobival kritike na račun imenovanja Guliča. To imenovanje je pred kratkim za Družino kardinal Franc Rode označil za provokacijo, ki si je ne bi privoščila niti partija.

Gulič: "Šel sem čez vse filtre"

Na ravnanje Vatikana se je v torek odzvala LDS, ki opozarja, da je pritisk katere koli tuje države ali verske skupnosti na odločitve vlade o imenovanju državnih uradnikov poseg v njeno suverenost, pišeta Delo in Dnevnik. "Takšnim pritiskom ne smemo popuščati, saj je načelo ločenosti države in cerkve zapisano v naši ustavi," poudarjajo v LDS.

Kot je za Delo dejal Gulič, je bil postopek imenovanja pregleden, "šel sem čez vse filtre in zdaj sem tukaj, pa če je to komu všeč ali ne". Pahorjevih izjav ni komentiral, saj pravi, da "predsednik vlade očitno razpolaga z informacijami, o katerih sam ne vem ničesar".