Kot so pojasnili, bodo predlagali dodatni sklep, ki bo določal, da v skladu z izjavo Hrvaške, da so vsi dokumenti in dejanja po 25. juniju 1991 nični, slovenska vlada nemudoma zahteva od Hrvaške takojšnjo odstranitev kontrolnih točk na Sečovljah in Hotizi, hrvaških školjčišč v Piranskem zalivu in med drugim vseh mejnih znamenj, ki jih je na slovenskem ozemlju postavila hrvaška stran potem, ko je na osnovi sporazuma Drnovšek-Račan magister Dušan Fatur podpisal vmesni zapisnik.

O tem dodatnem sklepu je SLS razpravljala na današnjem sestanku strokovne skupine za zunanjo politiko skupaj z zunanjimi strokovnjaki. SLS pričakuje, da bodo člani odborov na skupni seji podprli tudi stališče, da se hrvaška pogajanja za vstop v EU nadaljujejo potem, ko bo Hrvaška v skladu s svojo izjavo umaknila nezakonito postavljene objekte in druga mejna znamenja na slovenskem ozemlju.

Ob tem so "z zadovoljstvom ugotovili velik odziv ljudi za zbiranje podpore za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma". SLS ob tem ponovno poudarja, da podpira vstop Hrvaške v EU, vendar potem, ko se bo popolnoma umaknila z nezakonito zasedenih delov ozemlja in morja RS.