To je povedal slovenski premier Borut Pahor v izjavi po pogovorih s Kosorjevo na vladi. Pojasnil je, da je hrvaška premierka v izjavi oziroma pismu švedskemu predsedstvu zapisala, da "noben dokument, stališče, pisna ali ustna izjava v okviru pogajalskega procesa ne prejudicira končne rešitve meje". V pismu je tudi izpostavila, "da noben dokument ali dejanje" po 25. juniju 1991 "nima pravnega učinka na nobenem arbitražnem sodišču in tudi ne prejudicira izida nobenega od postopkov".

Zadovoljna Jadranka Kosor in Borut Pahor spila kavo na Prešernovem trgu

V pismu je tudi seznanila švedsko predsedstvo EU z dogovorom obeh strani, "da mejni spor rešuje mednarodna arbitraža, kot je predlagala Evropska komisija", pogajanja o arbitražnem sporazumu pa se "bodo nadaljevala tam, kjer so se končala," končala pa so se 15.6.2009, je dodal Pahor.

Takrat je sicer evropski komisar za širitev Olli Rehn Sloveniji in Hrvaški predstavil s slovenskimi predlogi deloma dopolnjen aprilski predlog Evropske komisije, ki bi bil za Slovenijo sprejemljiv, Hrvaška pa ga je zavrnila, češ da je bil Rehnov aprilski predlog "vzemi ali pusti". Po tem je Evropska komisija svoje posredovanje pri reševanju vprašanje meje končala.

Hrvaške se je obvezala, da bo rešila vprašanje meje "v skladu s ključnimi prednostnimi nalogami pristopnega partnerstva z EU z razumevanjem, da bo dogovor o načinu rešitve meje dosežen pred glasovanjem o pristopni pogodbi v slovenskem parlamentu", je še povedal Pahor.

V zameno umik blokade blokade Hrvaški

V zameno bo slovenska vlada, kot je odločila soglasno v četrtek, predlagala odboru za zunanjo politiko in odboru za zadeve EU, da Slovenija umakne pridržke na pogajalski proces Hrvaške z Evropsko komisijo. Če bosta odbora "večinsko podprla odločitev slovenske vlade", pa naj bi prišlo čimprej do pristopne konference Hrvaške z EU, "simultano" pa se bodo nadaljevala pogajanja o rešitvi vprašanja o meji, je še povedal.

Hrvaška premierka, ki je potrdila besede Pahorja glede dogovorjenega in vsebine pisma oziroma izjave, ki jo je danes poslala švedskemu predsedstvu EU, je ob tem današnji dan označila kot dan, ki pomeni "začetek novega poglavja odnosov med dvema prijateljskima sosednjima državama".

Z dogovorom sta državi pokazali, da je mogoče premagati vse ovire, če se ustvari ozračje prijateljstva in medsebojnega zaupanja in spoštovanja, je dodala, pojasnila pa, da je pismo švedskemu predsedstvu poslala tik pred izjavo za javnost "s faksa na slovenski vladi".

Kot še posebej pomembno vsebino pisma je izpostavila to, da je v njem Hrvaška zagotovila, da "niti en dokument v hrvaških pogajanjih z EU ne more prejudicirati končne rešitve vprašanja meje", prejudicirati pa je ne more tudi niti eno enostransko dejanje po 25. juniju 1991, torej, da tovrstna dejanja nimajo pravnega pomena pri določanju meje med državama.

Dodala je, da so v pismu švedsko predsedstvo pozvali, da skliče medvladno konferenco za Hrvaško, verjame pa, da jo bo sklicalo do konca meseca. Kot pomembno je še izpostavila, da je v pismu zapisala, da bosta državi vprašanje meje rešili z nadaljevanjem pogajanj. "Ta se bodo začela takoj, vsekakor po umiku blokade," je dejala.

"Gre za win-win situacijo"

Oba premiera sta še izpostavila, da gre za dogovor, ki je v korist obema narodoma in državama, upoštevan je interes obeh držav. Gre za skupen uspeh in "win-win" situacijo, v kateri smo vsi zmagovalci, sta poudarila. Po besedah Pahorja bo dogovor omogočil, da državi morda res odpreta novo poglavje v odnosih, ki ob vprašanju meje terja tudi rešitev drugih odprtih vprašanj.

Povedala sta še, da sta se dogovorila, da bosta državi z "ambicijo rešitve odprtih vprašanj" takoj dali poudarek na gospodarsko sodelovanje med državama in z namenom njegove okrepitve morda pripravili tudi poslovno konferenco.

Srečanja sta se udeležila tudi zunanja ministra obeh držav Samuel Žbogar in Gordan Jandroković. Na izjavi po srečanju je bilo ob številnih predstavnikih slovenskih in hrvaških medijev danes videti tudi neobičajno veliko predstavnikov tujih veleposlaništev v Sloveniji.

Pahor in Kosorjeva sta se po pogovorih v Ljubljani odpravila še na kavo.