Odzivi na novo gripo, ki je je z vsakim dnem več tudi v Sloveniji, pa so zelo različni. Medtem ko v Elektru Slovenija (Elesu) in Sparu posebnih načrtov za zdaj nimajo, v Mercatorju in na Pošti Slovenija že načrtujejo, kako s prerazporeditvami in najemom dodatne delovne sile v primeru množičnega obolevanja poskrbeti za čim bolj "tekoče" delo. Tudi na ministrstvu za notranje zadeve so ustanovili ad hoc delovno skupino, ki "preučuje in spremlja dogajanje, povezano s širjenjem novega virusa gripe".

Policisti z maskami in rokavicami?

Kot je pojasnila predstavnica policije za odnose z javnostjo Nuška Tavčar, je služba za varnost in zdravje pri delu za zaposlene že pripravila informacijo o novem virusu gripe in priporočila za izvajanje preventivnih ukrepov za zmanjševanje tveganja okužb. Spomnili so, da se njihovi zaposleni, še zlasti policisti, vsakodnevno srečujejo s širokim krogom ljudi. Na ministrstvu za notranje zadeve imajo tudi nekaj varovalne opreme za zaščito rok in dihal, drugo osebno varovalno opremo pa bodo dopolnili glede na dejansko tveganje za virusne okužbe pri delu. Kako nameravajo nadomeščati zaposlene, ki bodo bolniško odstotni, niso povedali.

V Pošti Slovenije imajo na drugi strani že pripravljene načrte za zagotavljanje ustreznega nadomeščanja bolnih delavcev v primeru izbruha epidemije. Za to bodo poskrbeli z začasnim prerazporejanjem zaposlenih, najemom dodatne delovne sile, povečanim obsegom začasnega študentskega dela, v nekaterih primerih pa obstaja tudi možnost nadurnega dela v sladu z zakonodajo. V Pošti Slovenije ocenjujejo, da kljub večjemu številu bolniških odsotnosti načeloma ne bi bilo treba zapirati pošt. Obstaja kvečjemu hipotetična možnost, da lahko pride do krajšega zaprtja manjših pošt, kjer je zaposlen le en delavec (gre le za kraje, kjer v skladu z zakonodajo pošta ni potrebna). Poštne storitve bi v tem primeru zagotavljale sosednje pošte.

V Pošti Slovenije pričakujejo, da bodo lahko tudi ob večjem številu bolniških odsotnosti nemoteno zagotavljali "univerzalno poštno storitev". Dolgotrajnejši kadrovski izpad bi lahko sicer povzročil, da bi Pošta Slovenije prenos pošiljk v roku enega dne zagotavljala v manjšem odstotku kot zdaj, tako da bi se povečal delež pošiljk, ki so prenesene v daljšem roku. Pojasnili so, da bi bilo to sicer še vedno v skladu z zakonodajo, ki predpisuje prenos najkasneje v roku treh dni.

Pošta Slovenije se na morebitno epidemijo nove gripe pripravlja v skladu z smernicami pristojnih državnih organov, hkrati pa v sodelovanju s pooblaščenim zdravnikom pripravlja akcijski načrt oziroma ukrepe za zmanjševanje možnosti okužbe z virusom navadne in nove gripe. Vsi zaposleni, predvsem pa tisti, ki imajo stik s strankami, denarjem in poštnimi pošiljkami, bodo tako seznanjeni s preventivnimi ukrepi, izvajanje teh ukrepov pa bodo v primeru izbruha epidemije tudi nadzirali.

Mogoča uvedba skrajšanega obratovalnega časa

V Mercatorju so že ustanovili akcijsko skupino, ki prilagaja načrte za zaščito zaposlenih in kupcev ter poslovanje v primeru epidemije nove gripe. Posebno pozornost posvečajo tudi ukrepom za zagotavljanje varnosti živil, so pojasnili. Med mogočimi ukrepi v primeru epidemije in povečanih bolniških odsotnosti zaposlenih v prodajalnah so v Mercatorju izpostavili kadrovske premike in dopolnjevanje zaposlenosti z zunanjimi izvajalci. Mogoča je tudi uvedba deljenega obratovalnega ali skrajšanega obratovalnega časa. Poudarili so, da bodo "naredili vse potrebno, da bo regijska pokritost delujočih trgovin zagotovljena".

Za zaposlene so že pripravili dodatna navodila o preventivnih ukrepih, še posebno za tiste, ki majo več stika z ljudmi in živili. Zanje namreč vedno veljajo navodila glede preventivnega delovanje proti kapljičnim okužbam. "Za blagajničarke in blagajnike veljajo navodila o posebno doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov," so pojasnili. Že sicer pa velja, da morajo vsi zaposleni ostati doma, če zbolijo.

V Sparu Slovenija se nasprotno na morebitno epidemijo nove gripe za zdaj ne pripravljajo. Generalni direktor Spara Slovenija Igor Mervič je pojasnil, da bodo ukrepali v skladu s priporočili ministrstva za zdravje, ko bodo ta izdana.

Tudi v Elektru Slovenija (Elesu), kjer skrbijo za delovanje elektroenergetskega sistema, posebnega načrta za tokratno epidemijo še nimajo. Pojav nove gripe v Sloveniji spremljajo prek medijev, so pojasnili. Dodali so, da vsako jesen svojim zaposlenim omogočijo cepljenje proti gripi, da lahko vse potrebne službe nemoteno delujejo. "Tako bomo storili tudi tokrat, če bo na voljo dovolj cepiva," so zapisali.