Z inšpektorata so Janšo pozvali k posredovanju podatkov o tem, katera družba za zasebno varovanje je varovala njegovo poroko 4. julija v Drežnici nad Kobaridom, ker naj bi po njihovih informacijah varovanje poroke opravljala družba za zasebno varovanje, ki za to nima ustrezne licence.

Kot je v odgovoru zapisal Janša, na njegovi poroki v Drežnici in Trenti ni bilo nobene službe za varovanje. Pojasnil je, da poroka ni bila načrtovana kot javen dogodek. Po objavi v medijih dan pred njo in navalu novinarjev, fotoreporterjev in snemalcev so se domačini Drežnice samoiniciativno organizirali ter pomagali pri usmerjanju prometa in udeležencev, saj bi sicer v majhnem naselju nastal prometni kaos. Pri tem so zaradi velike gneče in velikega medijskega zanimanja pomagali tudi nekateri izmed gostov, ki so bili sicer vabljeni na poroko. "Oboji za svoje angažiranje zaslužijo zahvalo, ne pa ovadbe," je dodal Janša.

Janša je inšpektorat še zaprosil, da mu posreduje "ime naročnika ali ime vira za lažno obtožbo". Zanima ga, "kdo v Sloveniji premore toliko podlosti, da je sposoben sprožiti takšen postopek".

Inšpekcija MNZ naj se ukvarja s svojimi zakonitimi nalogami, menijo v Janševi stranki

V SDS so ob tem v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da marsikdo ne bo na prvi pogled najbrž niti verjel, da je priloženi dokument ministrstva za notranje zadeve (MNZ) resničen - "da je lahko nekdo tako pokvarjen, da mu ni sveto prav nič". Žal je, dodajajo, "dokument avtentičen in priča o veliki moralni brozgi, po kateri blodi Pahorjeva oblast".

Kot so navedli v SDS, so upali, "da pripadniki MNZ ne vohunijo ponovno po zasebnih porokah in cerkvah, kot so to počeli v času komunističnega režima in potem tako kot nekoč izkrivljeno poročajo o delovanju 'notranjega sovražnika'". "Očitno smo se motili," so dodali.

V SDS bi pričakovali, da se bo inšpekcija MNZ namesto s šikaniranjem politične konkurence ministrice oziroma predsednice LDS Katarine Kresal in z vtikanjem v najbolj intimne zadeve državljanov raje dosledno ukvarjala s svojimi zakonitimi nalogami, so zapisali.

Doslej niso namreč še nikjer zasledili, da bi ta inšpekcija tako hitro posredovala v primerih, ko so zaradi nereda pri delovanju služb za zasebno varovanje umirali mladi ljudje pred različnimi lokali po Sloveniji ali takrat, ko so jim pokradli velike količine nevarnega orožja.

Na navedbe se je odzvala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki pravi, da je za obtožbe inšpektorata ministrstva za notranje zadeve slišala iz medijev. "Za kakršen koli poziv inšpektorata, o katerem danes ogovori stranka SDS, nismo vedeli ne jaz, ne moji sodelavci. Zadeva se mi zdi skrajno nenavadna in bom takoj v ponedeljek zjutraj zahtevala preverjanje vseh dejstev ter bom na podlagi njih tudi odločno reagirala," je napovedala ministrica.