Spopad med cesarjema je bil nenaden, zdelo se je, da bo Teodozijeva vojska, ki je v Evropo prinesla krščanstvo, ostala poražena. Nato je prišla burja, bitko je vzela v svoje roke in kot kositrne vojake Evgenijevo pogansko vojsko odpihnila v poraz.

Bitko, ki je odločilno vplivala na uveljavljanje krščanstva na ozemlju današnje Evrope, so izjemno domiselno, bolj vizualno kot besedno, in s številnimi zvočnimi ter svetlobnimi efekti uprizorili člani mladega Kulturno-izobraževalnega društva Teodozij, ki s svojim delovanjem prispeva k bogatenju kulturnega življenja Vipavske doline. Leto in pol dela, ki ga je v pripravo vložilo več kot 200 članov društva, Vrhpoljcev, prebivalcev Dupelj in domačinov okoliških vasi, je v sredo zvečer poplačalo več tisoč navdušenih gledalcev.

"Ta bitka naj bi se na naših tleh res zgodila, čeprav ji nekateri zgodovinski viri oporekajo," pravi Karmen Ražem, za sabo pa naj bi pustila več deset tisoč mrtvih, katerih kri je ogrela Mrzlo reko. Domačini so prepričani, da sta bitka in njen pomen za ves zahodni svet premalo poznani, zato so že leta razmišljali, kako bi jo v pravi luči pokazali širši javnosti. "V spektakel je bilo vloženega ogromno prostovoljnega dela, scenografija, nešteto kostumov, glasba - vse to je plod dela domačinov, ki jih je ta prireditev še bolj povezala," je povedal predsednik društva Teodozij Anton Lavrenčič, ki je v spektaklu odigral vlogo zmagovitega Teodozija. Režiser Peter Bajnoci pa pojasnjuje, da so za osnovo igre vzeli zgodovinska dejstva in zapise, pri ustvarjanju predstave pa so si vseeno dopustili nekaj umetniške svobode, saj so želeli občinstvu bitko prikazati v najbolj atraktivni luči.

Cesarjevo vino, pečeni prašičji parklji, klobase, ki jih je bilo ta dan mogoče kupiti le s posebnim plačilnim sredstvom - rimskim sestercem, pa so bili dober dodatek k celotni zgodbi.