"Skrbno sem pretehtal težo očitanih ravnanj. Ocenjujem, da ni prav, da se tisku zamolči celotno premoženjsko stanje. A za odločitev, da Golobič ostane minister, sem se odločil zato, ker je v celoti svojo premoženjsko sliko predstavil protikorupcijski komisiji, ki ji je vsak po zakonu dolžan dati to informacijo," je poudaril premier, ki se sicer udeležuje vrha gospodarstva.

Pahor upa, da bo vlada tudi v prihodnje delala uspešno, verjetno pa ne brez spodrsljajev in napak. Pomembno je, da se ohrani zaupanje ljudi in se da vlada v celoti posveti problemom, ki pestijo Slovenijo zaradi gospodarske krize. "Za diskusijo bo v prihodnje še veliko časa," je poudaril premier.

Golobič: "Ne bom odstopil s položaja ali se umaknil iz politike"

Gregor Golobič je Pahorja ter predsednika in predsednico koalicijskih strank že pred tem obvestil, da ne bo odstopil s položaja, prav tako se ne bo umaknil iz politike. "To je težja odločitev od obeh, ki sta bili možni," je ocenil in pojasnil, da z odstopom ne bi odpravil storjene napake, "ampak nasprotno ponovil isto napako"."Takrat je bila to moja napaka in napaka s posledicami zame, danes bi bila to napaka tudi s posledicami za druge," je v izjavi za medije svojo odločitev pojasnil predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Ob tem se minister, kot pravi, zaveda, da je izgubil del zaupanja, obenem pa je napovedal, da se bo trudil "z vsemi svojimi močmi" to zaupanje povrniti.

Predsednik Zaresa je poudaril, da v obdobju, preden je sprejel odločitev, "ni šlo za iskanje resnice". "Šlo je za mojo odstranitev z vsemi sredstvi pod geslom, da cilj odstranitve nekega nezaželenega in motečega politika in neke nezaželene politične opcije opravičuje vsa uporabljena sredstva".

Prav to pa bi s svojim "triumfom" postavilo zelo slab standard v slovenskem javnem prostoru, "veliko slabši, kot je priznanje napake", je menil Golobič. Kot svojo dolžnost je tako izpostavil zoperstavljenje uveljavitvi takšnega standarda. K tej odločitvi so ga, tako Golobič, napeljali tudi kolegi v stranki in v koaliciji ter "kolegi ministri v vladi".

Predsednik druge največje koalicijske stranke sicer pričakuje, da se bodo napadi nanj nadaljevali, da pa se bo istočasno "razkrivalo celotno ozadje in motivi te zgodbe". Ob tem računa, da bo "ob zmanjšanju predvolilnih motivov" mogoče "spregovoriti argumentirano in na podlagi dejstev".

Na vprašanje, ali bo prodal svoj delež v podjetju Ultra Sum, je Golobič odgovoril, da za kaj takega "ni nobenega neposrednega razloga".

Glede domnevno spornega razpisa za elektronizacijo ponudbe študentske prehrane pa je menil, da poteka javni razpis in da je pravno varstvo vseh, ki so v razpis vključeni, zagotovljeno.

V zvezi z morebitno interpelacijo zoper njegovo delo ministra je spomnil, da je na nek način že bil "interpeliran v odsotnosti" leta 2004 glede iste zadeve, razlika pa bi tokrat bila, da bo "imel priložnost na vse njihove očitke odgovoriti neposredno, jasno in nedvoumno iz oči v oči". To bi bilo celo koristno, je dodal, "za to, da se lahko sliši celota te afere".

Na vprašanje, ali je dobil kakšna zagotovila o podpori pri morebitni interpelaciji, pa je minister dejal, da "tu ni bilo nobene trgovine" in da v takšnem primeru odločajo poslanci po svoji vesti. Ob tem pa je prepričan, da delo "opravljam na način, ki je korekten in po svojih najboljših močeh, tudi z rezultati, ki jih priznavajo tisti, ki to delo podrobneje spremljajo".

Türk: V dveh letih v politiki slišal več laži kot v 15 letih diplomacije

Predsednik republike Danilo Türk je po obisku na ustavnem sodišču glede odločitve Gregorja Golobiča, da ostaja v politiki, ponovil, da Golobiču ni mogoče očitati nobene protipravnosti. "V teh dveh letih, kar sem angažiran v slovenski politiki, sem slišal in videl več laži, kot pa prej v 15 letih v diplomaciji," je dejal predsednik republike.

Sprva je predsednik republike sicer rekel, da nima glede tega nobenih novih misli in da nima nič novega povedati glede na to, kar je povedal v preteklih dneh. "Kot se spominjate, sem v preteklih dneh opozoril na nekatere temeljne značilnosti tega primera in pojasnil, kako ga vidim," je pojasnil Türk.

Golobič je po njegovih besedah "zamolčal nekatera dejstva v svojih stikih z mediji. On je spoštoval pravne predpise in je vse, kar je bilo treba prijaviti, prijavil v ustreznih pravnih postopkih in mu ni mogoče očitati nobene protipravnosti". To je po predsednikovem mnenju važen vidik, ki ga moramo upoštevati.

Predsednik republike je spomnil, da je 15 let delal v diplomaciji in je zadnji dve leti angažiran v slovenski politiki. "V teh dveh letih, kar sem angažiran v slovenski politiki, sem slišal in videl več laži, kot pa prej v 15 letih v diplomaciji," je odgovoril na vprašanje, ali laž v Sloveniji postaja vrednota.

Po Türkovem mnenju je treba tu marsikaj spremeniti in popraviti. "Vsi, ki so danes aktivno angažirani v tej razpravi, naj angažirani ostanejo in naj pometejo pred svojim pragom," je zaključil predsednik republike.

SDS: Vlada z odločitvijo Golobiča izgubila velik del kredibilnosti

Če bi minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič nameraval kdaj odstopiti, bi to storil takoj, so se na odločitev Golobiča odzvali v SDS. Stranka na svoji spletni strani ocenjuje, da je vlada premiera Boruta Pahorja z današnjo odločitvijo Golobiča in predsednika Pahorja izgubila velik del kredibilnosti.

V SDS tako poudarjajo, da z neodstopom Golobiča vladna koalicija ni bila rešena, temveč je sama sebe potisnila še globlje v močvirje neverodostojnosti. "Žal vladna koalicija vleče za seboj v brezno celotno državo, ki zaradi nesposobnosti vladajočih, zapletenih v ukvarjanje samih s seboj, v krizo tone dvakrat hitreje kot ostala Evropa," so še zapisali.

Janša: O interpelaciji zoper Golobiča nismo razpravljali

"Danes nismo razpravljali o interpelaciji zoper ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča," je po prvi konstitutivni seji sveta SDS dejal predsednik stranke Janez Janša. Janša je poudaril, da so o tem, da naj bi vložili interpelacijo, v SDS izvedeli iz medijev. Meni pa, da tudi v primeru vložitve interpelacije ta zaradi strankarskih razmerij v državnem zboru ne bi bila izglasovana.

Za Kresalovo je Golobičeva odločitev lahko razumljiva

Predsednici LDS Katarini Kresal se zdi odločitev Gregorja Golobiča, da ne odstopi s položaja visokošolskega ministra, lahko razumljiva, saj bi bila v kriznih časih vsaka destabilizacija vlade slaba. Ob tem pa opozarja, da "nauk te zgodbe ni, da laž zmaga, ampak da imajo besede v politiki svojo težo".

"Za odločitev, ki se jo ocenjuje z etičnega vidika, in ki je tudi politična odločitev, lahko odgovornost prevzame samo tisti, ki jo je sprejel," meni Kresalova. Verjame, da je bila Golobičeva odločitev težka in da so bile pred njim številne dileme. Ob tem opozarja na težke čase, ki so pred nami, saj se bomo soočali še z velikimi gospodarskimi in socialnimi problemi, zato bi bila vsaka destabilizacija vlade slaba. "Zato je taka odločitev lahko razumljiva," ocenjuje.

Kresalova je hkrati izrazila upanje, da se bo celoten politični prostor iz te zgodbe nečesa naučil. "Ni namreč nauk te zgodbe, da laž zmaga, ampak da imajo besede v politiki svojo težo in jih je treba tehtno premisliti, preden jih izrečeš."

Na vprašanje, ali je vlada še verodostojna, pa Kresalova odgovarja, da je konstruktivna politika tista, ki podpira stabilnost političnih razmer. "Šli smo v to koalicijo zato, da delamo dobro in na dolgi rok rešujemo probleme. In ta naš skupen namen še vedno obstaja," je še dejala v izjavi za medije.

Erjavec je Golobičeve odločitve vesel

Odločitev predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, da ostane na položaju in se ne umakne iz politike, je njegova osebna odločitev, je poudaril predsednik DeSUS Karl Erjavec. Ob tem je dejal, da je sam Golobičeve odločitve, da ostane v vladi, vesel, saj imajo "v tej težki situaciji" veliko nalog in si kot predsednik DeSUS ne bi želel politične krize.

Posledice svoje odločitve bo Golobič kot predsednik Zaresa sam prevzemal, če bi se izkazalo, da bodo volivci takšno ravnanje ocenili kot neustrezno, je dejal Erjavec. Dodal je, da na koncu volivci odločajo o posameznem ravnanju politika. Kot vidimo, nedeljske evropske volitve niso pokazale, da bi stranki Zares padlo zaupanje pri volivcih, je ocenil.

Po mnenju Erjavca se je Golobič tudi zaradi rezultata na nedavnih volitvah odločil, da ostane v vladi in da še naprej pomaga vladi pri soočanju z gospodarsko in finančno krizo. Erjavec tudi pričakuje, da bo Golobičeva odločitev razburila opozicijo in da je zaradi tega pričakovati nadaljnje pritiske na predsednika stranke Zares.

NSi: Z Golobičevo odločitvijo je laž postala vrednota tranzicijske levice

S tem, ko se je Gregor Golobič odločil, da ostaja na položaju, je laž tudi formalno postala vrednota slovenske tranzicijske levice, so zapisali v NSi. Kot poudarjajo, je Golobič ob ustanavljanju stranke Zares govoril o novi politiki, z današnjim dejanjem pa je pokazal, da je njegov interes zagotavljanje poslov Ultri in polnjenje lastnih žepov.

V NSi so, kot pišejo, razočarani nad "moralno in etično držo predsednika republike Danila Türka", ki je z "obrambo laži" dokazal, da je "talec slovenske tranzicijske levice". "Niti predsednik vlade Borut Pahor, ki je pred volitvami obljubljal drugačno politiko, ni zmogel poguma, da bi se odpovedal lažnivemu ministru," so še dodali v NSi.

Kos: Zamudili priliko za zvišanje standardov

Spet smo zamudili priliko, da bi zvišali standarde na področju etike, je dejal predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos v odzivu na današnjo odločitev predsednika Zaresa Gregorja Golobiča, da ne odstopi s položaja predsednika stranke in položaja ministra za visoko šolstvo.

Jelinčič takšno Golobičevo odločitev pričakoval

Odločitev ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, da ne bo odstopil in ostal v politiki, je bila pričakovana, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. Ob tem je spomnil, da je tak razplet napovedal "že takoj od začetka". Kot je prepričan, Golobiča tudi premier Borut Pahor ne bo odstavil. Po Jelinčičevih besedah bo tako kredibilnost vlade in koalicije "padala vedno bolj, plačali bodo pa seveda šele na naslednjih volitvah".

Golobičevo odločitev v SLS razumejo kot propad etičnih vrednot

V SLS današnjo odločitev ministra za visoko šolstvo in predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, da ne bo odstopil z ministrskega položaja in da ostaja v politiki, razumejo kot propad etičnih vrednot v slovenski politiki, so sporočili iz stranke.

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik meni, da je slovenska politika s to odločitvijo danes izgubila tudi minimalne etične standarde. Opozoril je, da Golobičevo zamolčanje dejstev, ni bila napaka ali zmota, kot se je poskušalo javnosti prikazati v zadnjih dveh tednih, pač pa namerno zamolčanje podatkov zaradi političnih koristi v času pred parlamentarnimi volitvami lani, so zapisali SLS.

"Pomembno je vedeti, da se je to njegovo naklepno zamolčanje pomembnih dejstev o njegovem premoženju zgodilo ravno na vrhuncu kampanje za državnozborske volitve 2008, ko so bili t. i. tajkuni in poštni nabiralniki ključna politična tema," še poudarja Presečnik, ki je prepričan, da bi razkritje te informacije tedaj lahko pomembno vplivalo na izid parlamentarnih volitev.

Kot so še zapisali v SLS, so zaskrbljeni, "ko je vladajoča politika v zadnjih dneh ustvarila ozračje v slovenski javnosti, da je naklepna laž oz. zamolčanje resnice normalna stvar in to uvaja kot standard". Nesprejemanje politične odgovornosti za takšna dejanja pa po mnenju SLS pomeni propad vseh moralnih in etičnih vrednot naše družbe.