Kot je pojasnil na novinarski konferenci v Trebnjem, so predstavniki RCI, ki povezuje predstavnike novomeške, krške, škocjanske, trebanjske in semiške občine, na naslove predsednika države, predsednika vlade in nekaterih pristojnih ministrstev v januarju poslali prošnje z željo, da se sestanejo in z novimi ministricami in ministri pogovorijo o tej, po Mesojedcu za neposredne sosede Romov tako težki problematiki.

Po Mesojedčevi oceni je bil odziv slab, kar so, kot je dejal, tudi pričakovali, vso pohvalo pa je namenil kabinetu predsednika republike Danila Türka, iz katerega so jim v nekaj dneh v odgovoru sporočili čas sestanka, nakar jih je sprejela svetovalka predsednika republike Magdalena Tovornik.

Odzvali so se tudi iz kabineta ministrstva za pravosodje in kabineta ministrstva za notranje zadeve, na sestanku s predstavniki ministrstva za pravosodje pa so člani RCI dobili občutek, da ti vso odgovornost prevaljujejo na druge ustanove, za reševanje romske problematike pa se, tako Mesojedec, ne čutijo odgovorne.

Na ministrstvu za notranje zadeve sta jih sprejela ministrica Katarina Kresal in generalni direktor policije, pristop ministrstva k zadevi pa je Mesojedec ocenil za resen. V Novem mestu so predstavnike RCI obiskali predstavniki generalne policijske uprave, njihova želja pa je bila, da se v drugem tednu junija sestanejo in pogovorijo s celotno civilno iniciativo.

Vsi ostali pozvani, ki bi se po Mesojedcu morali odzvati na njihove dopise in intenzivno vključiti v reševanje vprašanj, povezanih z Romi, se niso odzvali. Med njimi je naštel ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarstvo in ministrstvo za obrambo, ki je lastnik več zemljišč, na katerih stoji novomeško romsko naselje Žabjak. "Posebna kritika pa velja ministru za okolje in prostor Karlu Erjavcu, ki je RCI ignoriral že v prejšnjem mandatu kot obrambni minister," je poudaril Mesojedec.

"Erjavec je očitno brez vizije, kako se soočiti z romsko problematiko, zanimajo pa ga le evropske volitve," je podčrtal Mesojedec. Kot je nadaljeval, ima RCI predloge, ki bi med romsko skupnostjo in ostalim prebivalstvom prinesli boljše sožitje, po njegovi sodbi pa zadeva ne pelje v to smer, kar kaže primer ministra za šolstvo in hkrati predsednika komisije za zaščito romske skupnosti Igorja Lukšiča.

Kot je dejal, se Lukšič s člani RCI ni pogovarjal, izjavil pa je, ga je citiral Mesojedec, da so problemi urejanja romskih naselij evidentirani, vedo pa tudi, kako se jih lotiti. Potrebujejo le impulz, da se začne konkretno reševanje, je še navedel.

Kot je poudaril Mesojedec, se RCI nikakor ne strinja z legalizacijo romskih naselij, temu primerno pa namerava ukrepati. "RCI želi, da se pripravi nek učinkovit program, ne želi pa legalizacije in širjenja romskih rezervatov," je poudaril.

Po njegovih besedah nihče od pristojnih ministrov ni v romskih naseljih poiskal Romov, ki bi si želeli drugačnega življenja in katerim bi pomagali, da bi vstopili v družbo in pokazali, da so Romi lahko drugačni. Vsem gre le za urejanje naselij, vse ostalo pa je v oblakih, je dejal.

Zaradi navedenega so se na sestanku RCI odločili, da bodo temu odločno nasprotovali, glede na to, da minister Lukšič predvideva predstavitev njegovega programa za konec junija, pa bodo takrat v Ljubljani pred vladnim poslopjem pripravili protestni shod, je napovedal Mesojedec.