Primc, ki je bil leta 2001 pobudnik referenduma proti noveli zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo, je poudaril, da mora obstoječi zakon, ki ureja družinska razmerja, in tudi tisti, ki jih bo urejal v bodoče, odražati nekatera temeljna dejstva.

Ta temeljna dejstva so po Primčevih besedah naslednja: družina je temelj vsake in tudi slovenske družbe, zato eksperimentiranja na tem področju ne sme biti; temelj družine sta ženska in moški; otrok za svoj razvoj potrebuje očeta in mater, moško in žensko vzgojno dimenzijo, primeri, ko otrok zaradi okoliščin ne more biti deležen vzgoje očeta in matere, ne smejo biti razlog za manipulacijo s temeljnimi dejstvi.

"Otroci, ki živijo v istospolnih skupnostih niso z ničemer toliko prikrajšani kot za normalno življenjsko okolje, vendar ne po krivdi zakonodaje, ampak enega od svojih staršev ali posvojitelja," je zatrdil Primc.

"V primeru, da bo vladajoča koalicija želela uveljaviti sprejem zakonodaje, ki bi izenačila istospolne zveze in družino, se mora zavedati, da smo državljanke in državljani o podobni stvari enkrat na referendumu že odločili in bomo še enkrat, če bo to potrebno," je sklenil Primc.

Kresalova je namreč na četrtkovi okrogli mizi, na kateri so obravnavali problematiko zakonskega urejanja istospolnih partnerstev, dejala, da bi bilo po njenem mnenju treba spremeniti družinski zakonik, ne pa popravljati obstoječega zakona o istospolni partnerski zvezi.