"Pomembno je, da se vlada zave, da je treba stanovanja, ki so prazna, obnoviti prioritetno in jih čim prej dati mladim ljudem. Za to je treba doseči konsenz tudi znotraj vlade", je poudarila Jelušičeva.

Po njenih besedah ministrstvo fond vojaških stanovanj uporablja za službene potrebe, deloma pa je velik del stanovanj v takih predelih Slovenije, da za potrebe vojske ne ustrezajo. Zlasti ta stanovanja bodo oddali stanovanjskemu skladu in jih namenili mladim družinam, pravi ministrica.

Po njenem bi morali tudi omogočiti, da mlade družine same investirajo v ta stanovanja, "ne pa da čakamo, da stanovanjski sklad ta stanovanja dolgo časa obnavlja in jih šele na to ponudi na najemnem trgu". "Stanovanja na razpolago so, problem je le v dokaj rigidni zakonodaji, ki ne dopušča, da bi ta stanovanja bila na razpolago," je poudarila.

Ministrica je pozvala k spremembi zakonodaje na način, da bo mogoče iz posebnega fonda za mlade ljudi v najem dati stanovanja, četudi niso povsem dokončana po standardih najemnih stanovanj. Stanovanja je po njenih besedah treba dati na razpolago takoj, četudi niso dokončno urejena.

Direktor direktorata za logistiko na ministrstvu Igor Nered je pri tem pojasnil, da ima ministrstvo z enim praznim stanovanjem okoli 1000 evrov stroškov letno.

Slovenska vojska (SV) ima po njegovih besedah 304 stanovanja na lokacijah, ki so trajno perspektivna za SV, od teh jih je 176 v fazi prodaje. Opozoril pa je, da je samo 40 odstotkov od 130 stanovanj, ki jih bodo oddali stanovanjskemu skladu, zemljiško knjižno urejenih, ostala pa bo treba prioritetno urediti.

Eden od pobudnikov oddaje praznih državnih stanovanj Dejan Levanič (SD) je izpostavil zlasti potrebo po ugodnejšem najemnem trgu za mlade družine. Kot je dejal, je imela Slovenija v preteklosti problem visokih najemnin luksuznih stanovanj, zaradi česar so se mladi raje odločali za nakup stanovanj s pomočjo visokih kreditov, kot za najem.

Pobuda oddaje praznih stanovanja gre tako po njegovih besedah v smeri, da bi Slovenija prišla do fonda prehodnih najemnih stanovanj, ki bodo namenjena mladim družinam. Stanovanja bodo imela nizke najemnine in bodo tako mladim omogočala osamosvojitev in ustvarjanje družine, pravi Levanič.

Dodal je še, da se bodo po današnjem sestanku z ministrico srečali s stanovanjskim skladom, s katerim bodo konkretno dorekli postopke prenosa stanovanj in tudi kriterije za pridobitev stanovanj. Ti bodo po njegovih besedah morali postati nekoliko bolj fleksibilni, zlasti glede dostopnosti stanovanj za mlade družine.

Jelušičeva je izpostavila še stanovanjsko podporo mladim vojaškim družinam in uslužbencem ministrstva. Da bi namreč uslužbencu SV omogočili tako kariero kot družino, bodo po njenih besedah merila, ki jih imajo za dodeljevanja stanovanj, skušali dopolniti tako, da jih bodo najprej dobile mlade družine.

Kot je znano, so poslanci SD Matevž Frangež, Luka Juri in Dejan Levanič v začetku aprila vladi predlagali izvedbo javnega razpisa za oddajo praznih državnih stanovanj. V poslanski pobudi "927 novih domov" predlagajo, naj vlada nemudoma prenese državna stanovanja v enotno upravljanje.